Üsküdar’da kentsel dönüşüm yapılmasına ilişkin Nazım İmar Planı tadilatı teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından ilk kentsel dönüşüm müraacatı Burhaniye Mahallesi’nden geldi.
Bakanlar Kurulu’nun 2013’te ‘Boğaz Geri Görünüm Bölgesi’nde riskli yapı alanı ilan ettiği Burhaniye Mahallesi 742 Ada 2 Parseldeki 3/2 çoğunluk adına ilk başvuru projeyi yürüten Kariyer Akademisi ve Hergün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Odabaş tarafından yapıldı.
Boğaz Geri Görünüm Bölgesi’ndeki ilk ve tek ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ olan ‘Kariyer Yapı Çamlıca Konakları’nın imar planını onaylatmak üzere Dr. Adnan Odabaş, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’le görüşerek resmi müracaatta bulundu. Projenin onaylanması halinde 0.15 taban oturumu 4 kat +2 bodrum imarı verilmiş olacak.
Başkan Hilmi Türkmen’i makamında ziyaret eden Dr. Adnan Odabaş ile Mimar Mehmet Çito, ‘Kariyer Yapı Çamlıca Konakları’ projeleri hakkında sunum yaptılar.
ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜMÜN ZAMANI
Üsküdar’da kentsel dönüşümün vakti geldiğine vurgu yapan Başkan Hilmi Türkmen, “Yerinde dönüşüm mantığıyla bizler de dönüşümü başlatmış bulunuyoruz. Üsküdar Boğaz bölgesinde 3 plan bölgesi var; ön görünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi. İstanbul Büyükşehir Meclisi’nde geri görünüm ile ilgili bir karar çıkardık” diye konuştu.
Başkan Türkmen kararın çıkmasında katkılarından dolayı İBB Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkürlerini iletirken, “Bu emsal karar gereği, geri görünüm bölgesinde 4 kat + 2 bodrum olmak üzere toplamda 6 kata yakın projeleri başlatmış olacağız. Şu anda taban oturumu 0.15 ama çıkmalar ve bodrumun emsal harici tutulduğunda gayet güzel bir imar hakları ortaya çıkıyor. Üsküdar’da Boğaz geri görünüm bölgesinde önemli bir proje” dedi.
Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından parselin ‘Riskli Yapı Alanı’ ilan edildiğine vurgu yapan Başkan Hilmi Türkmen, “Biz zaten hem geri görünümde, hem de Yavuztürk bölgemizde dönüşümü başlattık. İnşallah Kentsel Dönüşüm Ofislerimizle birlikte vatandaşlarımıza gönüllü danışmanlık yapacağız. Bu projeyle Üsküdar’da kentsel dönüşüm alanında ilk kazma vurulacak” diye konuştu.
Dr. Adnan Odabaş ise Boğaz geri görünümde ilk onaylanan projenin kendilerinin olduğunu belirterek, “Burhaniye Mahallesi 742 Ada 2 Parsel’de yürüttüğümüz ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ 2013 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “Riskli Yapı Alanı” ilan edilmiş, Boğaz Geri Görünüm Bölgesi’ndeki ilk proje olma özelliğini taşımaktadır. Üzerinde 148 bağımsız bölümün bulunduğu toplam 18 bin metre kare arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü bize 0.25 taban oturumu 6 kat ön imar izni vermişti. Arsa üzerindeki ortaklarımız ile resmi sözleşmeler yaptık ve 3/2 çoğunluğu sağlayarak ‘Kentsel Dönüşüm Müracaatı’nda bulunmuştuk” diye konuştu.
Plan onayı beklerken Cumhuriyet Halk Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne Kentsel Dönüşümün iptali için açtığı davanın sonuçlandığını söyleyen Adnan Odabaş, “Bu kararla birlikte Boğaz bölgesinde kentsel dönüşüm muhafiyeti ortadan kalktı. Bizim gibi 10 binlerce kaçak inşaat, hisseli tapu, kat mülkiyeti olmayan ve deprem riski taşıyan ev sahibi Boğaz’da kentsel dönüşüm yapamadı” dedi.
Odabaş desteklerinden dolayı Başkan Hilmi Türkmen’e teşekkür ederek, “
Arazimiz üzerinde bir kısım hissedarlarımız evlerini boşaltırken bir kısmının da evlerini yıktık. Şu an bir çok komşumuz Çevre Bakanlığı’ndan kira yardımı almaktadır. Yeni bir yasal düzenleme yapılması için TBMM’ye başvuru yapıldı ancak bu başvuru sonuçlanmadı. Bölge halkının mağduriyetini ortadan kaldırmak için Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen büyük gayret sarfederek Üsküdar Belediye Meclisi’nden ve sonrasında İBB Meclisi’nden ‘Mevzi İmar Planı’ değişikliğini onaylatmayı başardı” diye konuştu.
Başkan Türkmen’in onaylattığı bu karar tüm bölgeye örnek olacağını belirten Adnan Odabaş, “Biz de Burhaniye de yürüttüğümüz bu dönüşüm projesini Üsküdar Belediyesi’ne imar durumu almak üzere başvurduk. Projemizin Üsküdar ve İBB Meclisi’nde onaylanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün de onayını alarak ruhsat başvurusunda bulunacağız. En büyük arzum komşularımızın evlerinin anahtarlarını törenle teslim etmektir” dedi.