Üsküdar Belediyesi Zabıta ve Ruhsat Müdürlüğü ekipleri Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala, ilçedeki fırınlara yönelik yaptığı denetimlerin yanı sıra ilçedeki lokanta ve gıda imalatı yapan firmalara da denetimi sıklaştırdı.
Üsküdar Belediyesi Zabıta ve Ruhsat Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki fırınlara yönelik denetimlerini Ramazan ayı öncesi sıklaştırırken, diğer yandan da ruhsatlı olarak yemek üretimi yapan yemekhaneleri denetledi.
İlçe sınırları içerisinde 120 fırın 70’e yakın kebapçı ve 6 tane yemekhane üretimi yapılan tesis olduğuna dikkat çeken Ruhsat ve Denetim Müdürü Nagehan Gurulkan, “Başkanımız Hilmi Türkmen’in talimatlarıyla başladığımız denetimlerimizi Gıda ve Çevre Mühendisleri arkadaşlarımızla birlikte aralıksız olarak sürdürüyoruz.
İlçemizdeki yemekhanelere yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz kontrollerde firmaların, teknik ve sıhhi şartlara sahip, iyi üretim uygulamalarına haiz kalite standartlarına uygun yemek üretimi yaptıklarını tespit ettik” dedi.
5 ANA BAŞLIK ÇERÇEVESİNDE DENETİM
Denetim ekiplerinin, ‘Risk Analiz Raporu’nda belirlenen 5 ana başlık çerçevesinde mekanları kontrol ettikleri belirtilirken, bu 5 başlık; Çevre kirliliği, yangın güvenliği, genel güvenlik, imar yönünden sıhhi şartlar ve hijyen kuralları olarak sıralandı.
FİRMA SAHİPLERİ KONTROLLERDEN MEMNUN
Ruhsatlı olarak üretim yapan firma yetkilileri Zabıta ve Ruhsat Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerinden dolayı memnun olduklarını belirterek, ‘Vatandaşların sağlığıyla oynayan ruhsatsız üretim yapan yerlerin tespiti ve bunların piyasandan arındırılması noktasında denetimlerin sürekli şekilde yapılması gerekiyor” diye görüşlerini dile getirdiler.
Vatandaşların sağlıklı gıdalar tüketebilmesi için bu tür denetimlerini devam edeceği belirtilirken, yemekhanelerin yanı sıra ekmek fırınlarına da yapılan denetimlerin Ramazan ayına kadar tamamlanacağı açıklandı.
EKSİĞİ OLAN FIRINLARA TESPİT TUTANAĞI
Sağlık koşullarını yerine getirmeyenler hakkında tespit tutanağı hazırlanıyor. Kontroller sırasında sağlıksız üretim yapan, personeli yetersiz olan ve makinelerin temizliğinde eksiklikler tespit edilen fırınlara ceza ve ihtar tutanağı hazırlanıyor. Belediye yetkilileri, fırıncılara eksiklerini gidermek için 3 gün ile 15 gün arası süre tanıyor. Bu zaman zarfında gerekli çalışmaları yapmayanlara kapatma dahil yaptırımlar uygulanacak.