Zeytinburnu Belediyesi, Çanakkale Zaferinin 100’üncü Yılı dolayısıyla ‘100’üncü Yılında Çanakkale’ konulu sempozyum gerçekleştirdi. Sempozyumda Çanakkale Zaferi’nin tüm detayları yeniden gündeme getirilirken, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Çanakkale ile ilgili, "Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti’nin ana rahmidir" dedi.
Zeytinburnu Belediyesi ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi işbirliğiyle Çanakkale Zaferinin 100’üncü Yılı münasebetiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘100’üncü Yılında Çanakkale’ Sempozyumu gerçekleştirildi. İki oturumda gerçekleştirilen sempozyumda, İtilaf Devletlerinin Çanakkale’yi Tahliyesinin Türk basınına Yansımaları, Fuat Köprülü’nün Çanakkale Muharebeleri üzerine yazıları, Çanakkale Savaşları Kitaplığı, İngilizlerin Kayıp Askerleri, Çanakkale Savaşında vefat eden Mehmetçikler başlıklı konular anlatıldı.
"ÇANAKKALE, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ANA RAHMİDİR"
"Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü Yılı münasebetiyle Türkiye’mizin gündeminde Çanakkale var" diyerek sözlerine başlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Birçok kamu kuruluşu, özel sektör kurum ve kuruluşları, Çanakkale Zaferiyle ilgili etkinlikler yapıyorlar. Biz aslında yıllar öncesinde Çanakkale’yi Zeytinburnu’na yakın kılmak adına projeler başlattık. İlk planlı kültür gezilerini Çanakkale’ye başlatan kamu kurumuyuz. Zeytinburnu Belediyesi olarak arkasından Son Kale Çanakkale filmini yaptık, sonrasında yine Çanakkale’de bir şehitliğimizi Soğanlıdere Şehitliğimizi ihya ettik. Süreç içerisinde hep Çanakkale’yle hemhal olduk. Ben şöyle inanıyorum, Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğu yerdir. Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti’nin ana rahmidir, Çanakkale bizim bu günlere gelişimizin kolay olmadığını, çok büyük bedeller ödeyerek bu günlere geldiğimizi gösteren önemli bir olgudur, onun için Çanakkale’ye son derece ilgiliyiz. Bu gün de İstanbul Medeniyet Üniversitesiyle beraber 100. Yılında Çanakkale zaferleri konulu sempozyumu gerçekleştirdik. Ben Rektörümüz İhsan Karaman hocamıza çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Maneviyat yoğunluğu olan bir programda olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Çanakkale Şavaşları’nın 100’üncü yıl münasebetiyle ülkemizin birçok yerinde birçok kuruluş tarafından Çanakkale Destanı’nın dile getirilmesi ve değişik etkinlikler ile genç nesle bu büyük destanın aktarılması faaliyetleri var. İstanbul Medeniyet Üniversitesi de genç ve dinamik bir üniversite olarak, bir bilim ve araştırma kuruluşu olarak Çanakkale Savaşı’nın değişik cephelerini birtakım etkinliklerle ortaya koymaya çalışıyor. Bu anlamda Zeytinburnu Belediyesi ile başlamış olan ve devamının da ilerleyerek geleceğini düşündüğümüz işbirliklerinden bir tanesi bugün ki sempozyum. 100. Yılında Çanakkale sempozyumu burada çok değerli ilim adamları, değişik bilim kuruluşlarından bilim adamlarımız Çanakkale Savaşının değişik cephelerini ortaya koyarak irdeliyor ve tartışıyorlar. Biz İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak bu büyük destanın tüm yönleriyle ve tüm cepheleriyle genç nesillere aktarılmasında aracılık etmekten son derece mutluyuz” şeklinde konuştu.