İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ahilik Haftası kutlamalarını Torbalı ve Seferihisar ilçelerinde gerçekleştirdiği etkinliklerle tamamladı.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Torbalı ve Seferihisar ilçelerinde gerçekleştirdiği etkinliklerle Ahilik Haftası kutlamalarını tamamladı. Kutlamalar doğrultusunda kaymakamlar ve belediye başkanları ziyaret edildi, sanayi sitelerinde esnaf sanatkarlara kahvaltı verildi. İlçe yöneticileriyle birlikte sanayi sitesi ve ilçe çarşılarındaki esnaf sanatkarlar da ziyaret edildi.
KADIN AHİ
Torbalı ve Seferihisar’daki esnaf sanatkar ziyaretlerinde komite üyelerine eşlik eden mehteran takımı büyük ilgi topladı. İlçelerdeki etkinliklere Türkiye’de ilk kez seçilen kadın Ahi, Sevinç Karasakız da katıldı. Türkiye’de ilk kez Yılın Kadın Ahisi seçilen Yıldız Karasakız’ı Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de kutladı. Karasakız’a özel bir mektup yazan Canikli, yardımseverlik, kardeşlik, doğruluk gibi özellikleriyle Yılın Ahisi seçilen Sevinç Karasakız’ı tebrik etti. Canikli’nin mektubunu Torbalı Sanayi Sitesi’nde düzenlenen kahvaltı sırasında ticaret il müdürü Cevat Akgönüllü elden verdi.
ŞED KUŞATMA TÖRENİ
Etkinlikler çerçevesinde meslek eğitimi alan öğrencilere Ahi felsefesinin önemli bir ögesi olan ‘Şed Kuşatma Töreni’ tiyatrogösteriyle sunuldu. Tiyatro gösterisi ile alanda kurulan eski meslekler stantları da iki ilçenin belediye başkanlarının ve kaymakamlarının ilgisini çekti.
AHİ FELSEFESİ
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen etkinliklerin bu yıl 11-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildiği söyledi. Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği doğrultusunda gerçekleştirilen etkinliklere esnaf sanatkarların yanı sıra halkın da büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Mutlu, “Bu bizi çok memnun etti çünkü bu etkinlikleri gerçekleştirmekteki temel amacımız, Ahi felsefesini topluma ve yeni nesile doğru aktarmaktı” diye konuştu.
“İZMİR FARKINI ORTAYA KOYDU”
İlk defa bir kadının Yılın Ahisi seçilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini de ifade eden Mutlu, “İzmir Türkiye’de hep ilkleri gerçekleştirmiştir. Kadınlarımız maalesef toplumsal yapı içinde hak etmediği bir konumda bulunuyor. Eziliyor, şiddete ve haksızlığa uğruyor. Böyle bir dönemde bir kadını bu unvana layık gören İzmir esnaf ve sanatkar teşkilatı, farkını ve duyarlılığını yine ortaya koydu. Ahi teşkilatlarında Ahi Bacılar vardı, biz de bugün bir bayan girişimciyi Yılın Ahisi seçtik. Kadınların ekonomik hayata ve üretime daha fazla katkı verebilmeleri için kadın girişimcilere pozitif ayırımcılık yapılmalıdır" dedi.
TORBALI ZİYARERLERİ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Torbalı’da gerçekleştirdiği etkinliklere, ilçelerdeki esnaf teşkilatları da katkı verdi. Program doğrultusunda Torbalı Kaymakamı Aydın Memük ile belediye başkanı Adnan Yaşar Görmez’i makamında ziyaret eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ilçe yöneticilerine Ahilik ilkeleri hakkında bilgiler verdi, haftanın anısına birer hediye sundu.
“ÖRNEK OLMALI”
Ziyaretlerde belediye başkanı Görmez, çalışmalarında ilçe esnaf sanatkarını gözettiklerini söylerken, kaymakam Aydın Memük, “Bugüne kadar çeşitli illerde görev yaptım ama böylesine zengin etkinliklerin yapıldığı bir Ahilik Haftası’na ilk kez şahit oluyorum. Ayrıca Türkiye’de ilk kez bir kadının Yılın Ahisi seçilmesi de güzel bir olay, diğer illere de örnek olmalı” ifadelerini kullandı.
SANAYİDE KAHVALTI
Görmez ve Memük, Torbalı Sanayi Sitesi’nde düzenlenen kahvaltıya da katılarak esnaf sanatkarlarla ve yöneticileriyle bir araya geldi. Torbalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü’nün sunumuyla açılan kahvaltıya, İESOB Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da katıldı.
AHİ PİLAVI VE HELVASI
Kutlama komitesi temsilcileri ve ilçenin yöneticileri daha sonra birlikte Torbalı Çarşısı’nı dolaşarak esnafa karanfil verdi, işyeri sahipleriyle sohbet etti. Mutlu ve beraberindekiler daha sonra ‘Şed Kuşatma Töreni’ tiyatro gösterisi için Torbalı Kapalı Pazaryerine geçti. Mutlu burada oyunu izlemeye gelen meslek eğitimi alan öğrencilere de seslenerek, Ahilik değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Oyundan sonra geçen yıl dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi ve izleyicilere Ahi pilavı ve helvası ikram edildi.
SEFERİHİSAR’DA RENKLİ ETKİNLİKLER
Ahilik Haftası kutlamaları Seferihisar’da yapılan etkinliklerle sona erdi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kent dışında olması nedeniyle, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve kutlama komitesi temsilcilerini başkan yardımcısı Gürhan Özata ağırladı. Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik’i de ziyaret eden Ahi komitesi üyeleri, Sanayi sitesinde esnaf sanatkarlarla kahvaltıda buluştu. Kahvaltıda esnaf kesiminin ülke yapısındaki önemine değinen Resul Çelik, komite üyeleriyle birlikte ilçe çarşısını dolaştı, belediye kültür merkezindeki tiyatroyu izledi.