İzmir’in Aliağa ilçesinde, reklam ve tabela vergisi kadar ceza kesilmesinin ardından, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek konu hakkında bilgi aldı.
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, esnafların reklam ve tabela vergisi kadar ceza kesilmesine tepki göstermesinin ardından konuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri görüştü. Bir açıklama yaparak esnafları bilgilendiren Ekren, esnafların uyarılmadığı iddialarına da değindi Ekren, "2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12. maddesine göre her türlü ilan ve reklam, ilan reklam vergisine tabidir. Cezalar, vergi cezaları 344.maddesine göre uygulanmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşme sırasında duyuruların yapılıp yapılmadığını sorduğumda 2014 yılı Aralık ayında 2 – 3 defa ilan şeklinde duyuru yapıldığı tutanaklar ile belgelenmiştir" dedi.
"YÜZDE 80 ORANINDA İNDİRİM SAĞLANACAK"
Uygulamanın alfabetik sıra ile yapıldığı için Aliağa’da başlandığına ilişki bilgi aldığını aktaran Ekren, "Reklam ve tabela vergisi tutarı kadar ceza ödenmesinin sadece Aliağa için geçerli olmadığını açıkladı. Bu uygulama sadece Aliağa’da değil tüm ilçelerde uygulanmaktadır. Fakat alfabetik sıraya göre işlem yapıldığından ilk olarak ilçemizde başlamıştır. Mali Hizmetler Daire Başkanı Aydın Güzhan, esnafların bir ay içerisinde uzlaşma isteminde bulunmaları halinde cezaların yaklaşık yüzde 80’ni oranında indirim sağlanacağını belirtmiştir. Bu nedenle esnaflarımızın süre dolmadan bir an önce Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan matbu dilekçelerini alıp, uzlaşma talebinde bulunmalarını istiyorum. Aksi takdirde cezaların tamamını ödemek zorunda kalacaklardır. Uzlaşma müracaatlarının Büyükşehir’e yapılması gerekiyor. Ayrıca esnaflarımız hazırlıklı giderlerse ödemelerini de yaparlar, tekrar tekrar gitmek zorunda kalmazlar" dedi.