İzmir’in Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevinde, üç kız çocuğunun hamile oldukları ve tek kişilik hücrelerde tutulduğu yönündeki iddialar üzerine, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı.
Aliağa ilçesinde, taciz ve cinsel istismar iddialarıyla sık sık gündeme gelen Şakran Cezaevi olarak bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki yeni iddialar üzerine, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yayımladı. 18 yaşından küçük 10 çocuk bulunduğuna dikkat çeken savcılık, "Çağdaş infaz anlayışı ve uluslararası standartlara uygun şekilde inşa edilen İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 18 yaşından küçük 10 çocuk tutuklu bulunmaktadır. Yaşları ve cinsiyetleri dikkate alınarak çocuklara mahsus iki bölüme konulan çocuklardan altısı bir ünitede, dördü başka bir ünitede barındırılmaktadır" dedi.
Tutuklulardan N.G’in de, 10/02/2015 tarihinde İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandığı ve kuruma geldiğinde 16 haftalık hamile olduğunun doktor raporu ile tespit edildiği belirtilerek şöyle denildi: "Adı geçenin kurumda barındırıldığı süre içerisinde tüm sağlık muayene ve kontrollerinin ilgili sağlık kurumlarında aksatılmadan yerine getirildiği, yaklaşık 2,5 aylık süre içerisinde 21 defa muayene ve kontrol amaçlı olarak sağlık birimlerine sevk edildiği anlaşılmıştır. B.K. isimli çocuk ise 20/02/2015 tarihinde İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak kuruma alınmış, kuruma geldiğinde 3 haftalık hamile olduğu doktor raporu ile tespit edilmiştir. Adı geçenin kurumda barındırıldığı süre içerisinde tüm sağlık muayene ve kontrollerinin ilgili sağlık kurumlarında aksatılmadan yerine getirildiği, yaklaşık 2,5 aylık süre içerisinde 22 defa muayene ve kontrol amaçlı olarak sağlık birimlerine sevk edildiği anlaşılmıştır. R.U. isimli çocuk Turgutlu Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak 27/03/2015 tarihinde kuruma alınmış, kuruma geldiğinde hamile olduğunu beyan etmiş ise de, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüs Devlet Hastanesinde yapılan tetkikler sonucu hamile olmadığı tespit edilmiştir" denildi.
"İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR"
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı basın açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Aliağa Kampüsünde yer alan İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, hamile olan veya olmayan hiçbir çocuk tutuklu, gazete haberlerinde zikredilen hücre tabir edilen bölümlerde barındırılmamış olup, tamamı sadece çocuk tutuklulardan oluşan ünitelerde barındırılmıştır. Çocuk tutuklu B.K.’nın 07/04/2015 tarihinde kalmakta olduğu ünitede rahatsızlanması üzerine, adı geçen sözlü talebi ve dilekçesi doğrultusunda bir süreliğine tekli odaya alınmış daha sonra ünitesine geri dönmüştür. Hamileliği Ceza İnfaz Kurumunda başlayan hiçbir çocuk bulunmamakta olup, habere konu iki çocuğun kuruma giriş tarihleri itibariyle hamile oldukları doktor raporları ile belirlenmiştir. İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda A takımı adı altında bir grup kurulduğu iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."