İzmir’de, Konak Belediyesi’nin günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için ücretsiz faaliyete geçirdiği halk oyunları kurslarına katılan ileri yaştaki kadın kursiyerler, yaptıkları sporla zinde kalıyor.
Konak Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında açtığı spor okulları ile 7’den 70’e yüzlerce vatandaşa spor yapma imkanı sunuyor. Yaklaşık iki bin katılımcısı olan spor okullarına özellikle kadınlar yoğun talep gösteriyor. İlginin en yoğun olduğu kursların başında ise, halk oyunları geliyor. Artvin, Üsküp, Kafkas, Karadeniz, Ege Bölgesi, Edirne, Kırklareli, Halay, Giresun, Fethiye, Anamur, Roman ve oryantal gibi Türkiye’nin her yöresinden ve kültüründen halk dansını meraklısıyla buluşturan ücretsiz kurslara, toplam 320 kursiyer katılıyor. Kursiyerler, konunun uzmanı eğitmenler tarafından verilen dersler sayesinde, spor ve eğlencenin yanı sıra sosyalleşe imkanı da buluyor.
Farklı yaş aralıklarından üyenin yer aldığı kurslarda en yoğun talep, 40 yaş üstü kadın ve erkeğin yer aldığı Masterlar Grubu’nda yaşanıyor. 156’sı kadın olmak üzere toplam 180 üyenin bulunduğu Masterlar Grubu, performanslarıyla gençleri aratmıyor. Özellikle kadınlar, eğitimlerini aksatmayarak kursu düzenli takip ediyor. Çoğunluğu ev hanımı olan kadın kursiyerler bu yıl Artvin yöresi oyunlarını öğreniyor. Ev işlerinden arta kalan boş zamanlarını değerlendirmek için halk oyunları öğrenen kadınlar bu sayede bir yandan Anadolu kültürünü yaşatıyor, bir yandan da sağlıklı ve zinde kalıyor. Mayıs ayında Konak Belediyesi’nce 11’incisi düzenlenecek olan Halk Oyunları Şenliği’nde sahne alacak olan ekip, her geçen gün dans yeteneklerini de geliştirme fırsatı yakalıyor
Kursa devam eden 70 yaşındaki Yezdan Balsarı, Konak Belediyesi bünyesinde açılan halk oyunları sayesinde, kendisini daha genç ve zinde hissettiğini ifade ederek, "Burada gençliğimizi yeniden yaşıyoruz, aynı zamanda spor yapıyoruz. Diz kapaklarımda sorunlar olmasına rağmen kurstan çıkınca kendimi sıfır kilometre hissediyorum" dedi. Spor ve dans sevdasının yaş sınırı tanımadığını dile getiren 68 yaşındaki Özden İneler de, halk oyunları oynamanın kendisini pozitif ve enerjik hissettirdiğini belirterek daha uzun yıllar kursa devam etmek istediğini söyledi. Konak Belediyesi’nin ücretsiz halk oyunları kurslarından faydalanmak isteyenlerin, belediyenin Spor Müdürlüğü’nden veya www.konak.bel.tr internet adresinden detaylı bilgi alabileceği öğrenildi.