92 ülkeden yüzlerce belediye başkanları ile birlikte Güney Kore’de gerçekleşen “Sürdürülebilirlik Dünya Zirvesinde” konuşma yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 36 belediye başkanının, Belediye Başkanları Kompakt Sözleşmesi’ni de imzaladı.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yine dünyanın en önemli zirvelerinden birinde konuşmacı olarak yer aldı. Güney Kore’de gerçekleşen ve 92 ülkeden yüzlerce belediye başkanının, yöneticinin, sivil toplum temsilcisin katıldığı “Sürdürülebilirlik Dünya Zirvesinde” 36 belediye başkanı, Belediye Başkanları Kompakt Sözleşmesi’ni imzaladı. Türkiye’den Sözleşmeyi imzalayan tek Belediye Seferihisar Belediyesi oldu.
100 UMUT VERİCİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ PROJE
Güney Kore- 2015 ICLEI Dünya Kongresi’nde yerel iklim eylemine yeni bir heyecan getirecek kararlar alındı. Seul’da gerçekleşen zirvede belediye başkanları ve kent liderleri yöresel koalisyon, sera gazı emisyonlarını kesmek, ilerlemeleri izlemek ve iklim değişikliğinin etkilerine hazırlanmak için taahhütlerde bulundu. Belediye başkanları Kompaktı Sözleşmesi’nin şemsiyesi altında, ICLEI yerel iklim eylem potansiyelini yeni Dönüştürücü Eylemler Programı’nı ( TAP ) başlattı. TAP, 2015 Paris İklim Konferansı’ndan önce 100 umut verici dönüştürücü proje belirleyecek.
ÜRETİCİ PAZARLARI
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, zirveye Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik’le birlikte katıldı. Zirvedeki sunumu büyük beğeni toplayan Soyer, Türkiye’de Seferihisar’da yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Soyer konuşmasında küçük ölçekli çiftçinin, köylünün desteklenmesi gerektiğini çünkü kentte yaşayanların sağlıklı yemek yemesinin buna bağlı olduğunun altını çizdi. Başkan Soyer, “Bütün dünyada çok konuşulan bir konu bu. Küçük ölçekli tarım ve kırsal kentsel işbirliği. Geçen sene BM “Aile Çiftçiliği” yılı ilan etmişti. Bu konuda üretici pazarlarını bir çözüm veya bir örnek olarak sunuyoruz. Üretici pazarları sayesinde hem üretici para kazanıyor hem tüketici sağlıklı beslenebiliyor” dedi.
"ÜRETİCİLER VE TÜKETİCİLER ARACISIZ BİR ARAYA GELDİ"
Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentte yaşayan ve üretimden kopan tüketiciyle, bütün zorluklara rağmen üreten çiftçilerimizi bir araya getirmemiz gerektiğini düşündük. Bunu yapabilmek için Seferihisar üretici pazarlarını kurduk. Bu pazarlar sayesinde üreticilerle tüketiciler aracı olmadan bir araya geldi. Pazarların en büyük özelliğinin aracıyı ortadan kaldırmak ve üretici tarafından üretilen ürünü doğrudan doğruya tüketiciyle buluşturmak. Bu sayede üretici nefes almaya ve tekrar üretmeye başlıyor. Dev uluslararası şirketlerin GDO’lu tohumlarına, sonsuz finansal ve siyasal gücüne karşı ayakta kalmaya çalışan yerli tohum kullanan üreticilere destek olmak aynı zamanda doğaya, sürdürülebilirliğe destek olmak anlamına geliyor. Üretici pazarlarımızı internete taşıyarak tüketicilerle üreticileri sanal ortamda fiziksel sınırlar olmadan bir araya getirdik ve kadın kooperatifimiz Seferihisar’dan bütün Türkiye’ye satış yapmaya başladı.”
KATILIM SAĞLAYAN BELEDİYELER
Seul’deki Sürdürülebilirlik Dünya Zirvesi’nde Belediye Başkanları Kompaktı’na katılım sağlayan belediyeler şunlar oldu: Seul (Güney Kore), Catbalongan (Filipinler), Quezon City (Filipinler), SantaRosa (Filipinler), SebarangParai (Endonezya), Balikpapan (Endonezya), Bogor (Endonezya), Gwallor (Hindistan), Shimla (Hindistan), Tarakan (Malezya), Melbourne (Avustralya), Rajkot (Hindistan), Singra ( Bangladeş), Montreal (Kanada), Vancouver(Kanada), DesMoines (ABD), Boulder (ABD),Vaxjo (İsveç), Paris (Fransa), Freiburg (Almanya), Seferihisar (Türkiye), Bristol (İngiltere), Johannesburg (Güney Afrika), Durban (Güney Afrika), Cape Town (Güney Afrika), Dakar (Senegal), Port Elizabeth (Güney Afrika), Stanger (Güney Afrika), Pretoria (Güney Afrika), Chihuahua (Meksika), Medellin (Kolombiya), Recife (Brezilya) , San Rafael de Heredia (Kosta Rika), Itu (Brezilya) , Tegucialpa (Honduras), Temixco ( Meksika), Toluca (Meksika)