İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği ile artık tehlikeli madde taşıyanların alması gereken eğitimler İzmir’de de verilebilecek.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ve Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC) Eğitimleri” ile ilgili basın toplantısı İzmir Ticaret Odası’nda yapıldı. Toplantıya İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burcu Adıvar, Sürekli Eğitim Merkezi Müdür Vekili Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, Lojistik Yönetimi öğretim üyeleri ve oda üyeleri katıldı.
Kimya sektörünün iş güvenliği açısından büyük önem taşıdığını belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, tehlikeli madde taşımacılığın güvenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik” in 2014 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan ve yönetmelik hakkında bilgi veren Demirtaş, “Yönetmelik tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasında tüm taraflara sorumluluk getiriyor. Bizim sadece kimya sektöründe 800 üyemiz var. Buna taşımacılık, akaryakıt, plastik sektörlerini de dahil ettiğimizde sayı 4 bine ulaşıyor. Tehlikeli madde taşıma zincirinde yer alan gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmeler ile taşımacılık işletmelerinin 30 Haziran 2015’den itibaren tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmeleri veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet almaları gerekiyor. Yine Yönetmelik gereğince “Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC 5) alınması zorunlu” dedi.
“EĞİTİM İÇİN EKONOMİ ÜNİVERSİTESİNE BAŞVURABİLİR”
Artık İzmir’de de gereken bütün belgeleri alma imkanı sunduklarına dikkat çeken Demirtaş, şöyle devam etti: “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ ve ‘Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC 5)’ eğitimleri artık İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı işbirliği ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezimizde (EKOSEM) düzenlenecek. Üniversitemiz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından bu eğitimleri vermek üzere yetkilendirildi. SRC-5 Eğitimleri 25 Mayıs’ta Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimleri ise 22 Haziran’da başlıyor. Bu eğitimlerin düzenlenmesi için 74. (kimya Grubu) Meslek Komitemiz ve Üniversitemiz Lojistik Yönetimi Bölümü yoğun bir şekilde çalıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın kapısını çok aşındırdılar. Eğitimlere katılmak için İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezimize başvurulabilir.”
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Oğuz Esen ise yaşam boyu eğitimin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Hayat boyu süren eğitime çok öne veriyoruz. Bu verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak sadece 2014 yılında yaklaşık 5 bin kişiye eğitim verdik. Bunu dışında yerel yönetimlere, büyükşehir belediyesine eğitimler veriyoruz ve 5 bine ulaştık” diye konuştu.
“FİYATLAR ÇOK DAHA UYGUN”
İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burcu Adıvar da üniversite olarak bir çok ilke imza attıklarını ve verilecek eğitimlerinde İzmir’de ir ilk olduğuna dikkat çekti. Adıvar şunları söyledi: “Tehlikeli madde eğitimlerini de Türkiye’de ilk defa ders olarak veriyoruz. Bu konu Avrupa ve Amerika’da çok gelişmiş durumda ve biz şu anda Avrupa standartlarına uymak zorunda kalıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ve planladığımız projelerle birlikte belli destekleri alıp, ülkemizin bu standartları kendimiz daha iyisini İzmir’den oluşturmak istiyoruz. Çünkü Avrupa’daki standartlarda da geliştirilmeye açık yönler var. Öte yandan eğitimlerimizin fiyatları da fiyat politikamız da diğer illerin piyasasına göre çok daha uygun.”