Bitlis’te 2009 yılında içinde bulunduğu yolcu otobüsünün dereye uçması sonucu hayatını kaybeden Cizreli öğretmen Amine Yaşın, ölümünün 6’ncı yıl dönümünde isminin verildiği öğrenci yurdunda düzenlenen törenle anıldı.
Öğrencilik ve Öğretmenliği döneminde Türkiye’nin farklı yerlerinde maddi durumu düşük öğrencilere yapmış olduğu destekle Türkiye’nin ’En genç yardım meleği’ ödülünü alan ancak Bitlis’te 2009 yılında içinde bulunduğu yolcu otobüsünün dereye uçması sonucu hayatını kaybeden Cizreli öğretmen Amine Yaşın, ölümünün 6’ncı yıl dönümünde törenle anıldı.
Törene Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı, İdil Kaymakamı Ali Karakaya, Silopi Kaymakamı Ali Arıkan, Habur Mülki İdare Amiri Suat Demirci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Bozkuş, Amine Yaşın’ın babası araştırmacı yazar Abdullah Yaşın, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Öğretmen Amine Yaşın için düzenlenen anma programı, hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Amine Yaşın anısına düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı, Silopi Kaymakamı Ali Arıkan, İdil Kaymakamı Ali Karakaya ve Milli Eğitim Müdürü Emin Bozkuş tarafından verildi.
"CİZRE SIRTINDAKİ TORTUYU ATTIĞI ZAMAN ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ"
Anma töreninde kısa bir konuşma yapan Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı, Cizre’nin gururunun ayağa kalktığı ve Cizrelilerin de sırtındaki tortuyu silkinip attığı zaman kimsenin önlerinde duramayacağını belirtti. Kaymakam Horasanlı, "İlçeye geldiğimden beri sürekli vurguladığımız şey Cizre’nin gururu ayağa kalktığı zaman kimse önünde duramaz. Zira bu bin yıldan beri bu topraklarda var. Ama üzerindeki tortudan sıyrılırsa Cizre’nin, Cizrelilerin önünde kimse duramaz. Rahmetli Amine Yaşın, bunun sadece bir göstergesidir. Bin yıl önce Avrupalılar lavabonun yolunu bilmezken sibernetikte robot yapan Cizrelilerin dedesidir. Bu ruh halen aramızda ancak üzerindeki tortuyu silkinip attığınızda neler yapılabileceğine şahit olacaksınız. İşte o tortuyu silkinip atabilen Amine Yaşın tek bir kelebek etkisi ile neler yapılabileceğini sizlere gösterdi. Dolayısıyla bugün onun açtığı yolda Cizre şartlarında neler yapabilirim diye demeden. Çünkü 80’ler daha kötüydü. 90’lar daha kötüydü.Fakat üzerindeki o tortuyu silkinip atabilen Amine, Amineler ve Amine adayları üzerinizi silkinip bu tortuyu attığınızda neler yapabileceğinizi göreceksiniz" dedi.
"AMİNE YAŞIN ARKASINDA İYİ BİR İSİM BIRAKTI"
Amine Yaşın’ın babası emekli öğretmen ve araştırmacı yazar Abdullah Yaşın ise, "Amine elim bir kaza sonucu hayatını kaybetti ama arkasında iyi bir isim bırakıp herkes onu rahmetle anıyor" dedi.
Baba Yaşın, kızının ölümünden sonraki anılarını paylaşıp Milli Eğitim Müdürü Bozkuş’tan Amine Yaşın’ın isminin bir okula verilmesini talep etti.
Van’dan Diyarbakır istikametine doğru gelen Ebubekir T. idaresindeki 65 AE 991 plakalı yolcu otobüsünün Bitlis’te dereye uçması sonucu 11 kişi yaralanmış, Amine yaşın ile beraber 8 kişide hayatını kaybetmişti.