Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, ’Kanserden korunma yolları’ konferansı düzenlendi.
Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen konferansa, Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cihat Sakın, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fatma Elçi, sağlık çalışanı ve çok sayıda kadın katıldı.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen konferansta konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, Türkiye ve dünyada en çok görülen kanser tiplerine değinerek, kanserde erken tanının önemini vurguladı. Elçi, "Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çerçevede kanserden korunma ve erken teşhis büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerden oluşmakta, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Şırnak Valiliği’nin himayelerinde Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonundaki ’Taşımalı kanser projesi’ kapsamında KETEM araçları ile kadınlarımız evlerinden alınıyor merkezlerimize getirilerek eğitim ve taramaları yapılarak öğle yemeği ikramından sonra tekrar evlerine bırakılıyor. Bu projedeki amacımız, periferde yaşayan kanser riski altındaki hedef nüfusun kanser taramalarının yapılması, erken teşhis edilebilen ve tarama yöntemleri ile kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılabildiği düşünülen meme ve rahim ağzı kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi, kanser gelişim sürecinin, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede iken tespit edilmesi, kanserlerden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturarak özellikle kadınların kansere bağlı ölüm hızının düşürülmesidir. Kanserle olan mücadele, yeterli ekonomik güç yanında uzun soluklu bir maraton olup bütün toplumsal unsurların desteği ve halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir. Ayrıca ’Farkındayız kanseri yeneceğiz’ sloganıyla çıktığımız bu yolda taramalara önem gösterip, taramalarını yaptıran Şırnak halkımıza ve kanser taramalarını özenle yapan tüm Toplum Sağlığı Merkezi personeli, KETEM birim personellerine, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına teşekkürlerimi sunarken bu gün vesilesiyle tarama yaş grubundaki tüm halkımızı KETEM’e ve aile sağlığı merkezlerine davet ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından kadınlara kanserden korunma yolları anlatıldı.