Karadeniz’de özellikle Artvin ve Rize civarında yoğun bir şekilde yapılan Atmacacılık, bölge halkına Atalarından miras kalmış, Osmanlı İmparatorluğunda Padişahların dahi ilgi duyduğu bu güzel ve yırtıcı kuş öylesine benimsenmiş ki çevikliği ile saraylarda cengâverlere isim dahi olmuş. Atmaca, günümüzde özellikle Kemalpaşa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli ve kısmen Rize merkezde yapılan Atmacacılığa ilgi her geçen gün artıyor.

Bu özel kuş, haliyle gelecek nesillere daha iyi anlatılması için okullarda Kültürümüz Atmaca konu başlıklı seminer ve konferanslarla anlatılmaya da başlandı. Atmaca sporuna İlgi duyan ve bu dalda belgeseller, sergiler, seminerler ve çeşitli araştırmalar yapan Salih Navdar, Rize’nin Pazar ilçesindeki Hamidiye Çözüm Kolejinde “Bölge Kültürlerimizi Tanıyalım” konu başlığında Atmaca’yı öğrencilerle buluşturdu.

Navdar; Öğrencilerin Atmacayı daha yakından tanıyabilmeleri için bir sunum hazırladı. Sunum sonrası öğrencilere; Atmacanın yakalanmasından donak takılmasına, kundaklanmasından beslenip doğaya yeniden bırakılması süreci uygulamalı olarak anlatıldı. Bu esnada ilk kez bu kadar yakından atmaca gören ve ona dokunma fırsatı bulan öğrenciler büyük heyecan yaşadılar.

Hedefine ulaşılan bir sunum sonrası öğrenciler; Ata sporu olarak yapılan ve Karadeniz’de adına şarkılar, destanlar hatta heykeller dikilen kültür simgesi Atmaca’ya ilgilerinin arttığını ifade ettiler.