Rize’nin Fırtına Vadisi’nde bulunan turistik işletmeler tek tek mühürleniyor.

Rize’nin turistik işletmelerinin yoğun olduğu Ardeşen İlçesi Fırtına Vadisi’nde bulunan turistik işletmeler İl Özel İdaresi kararları ile jandarma tarafından tek tek mühürlenmeye başladı. Her sezon on binlerce turistin uğrak yeri olan Fırtına Vadisi’nde; rafting, zipline, yeme-içme ve konaklama gibi hizmetler veren işletmelerin mühürlenmesi işletme sahiplerinin tepkilerine neden oldu. İşletme sahipleri Ardeşen Kaymakamlığı önünde toplanarak ortak bir basın açıklaması okudular. Üzerinde “15 Temmuz ruhu burada” yazılı bir pankart açan işletme sahipleri adına açıklamayı Selman İslamoğlu okudu.



İslamoğlu yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda Fırtına vadisindeki turizm işletmelerinin mühürlenmesine yönelik operasyonlara karşı sesimizi duyurmak için bir aradayız. Evet biz de biliyor ve destekliyoruz. Çarpık yapılaşmanın ve başı boşluğun önününe geçilmesinin gerekliliğinin farkındayız. Ancak devletin adaletinin herkese, her kuruma eşit mesafede olması gerekliliğinin öneminin de farkındayız. Her yıl bölgede beklenen turist sayısını milyonlarla açıklayan yetkililer, bu oteller ve mekanlar kapatıldıktan sonra bu misafirleri nerede ağırlamayı düşünüyorlar. Ruhsat almak için özel idareye başvuran bir girişimci lastik top gibi oradan oraya paslanıyor ve en son müracaat ettiği makam olan çevre ve şehircilik de, dosya kabul etmediğini söylüyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Önümüzü açın, bölge şartlarına göre imar mevzuatını bir an evvel düzenleyin, sizin belirlediğiniz bölge dokusuna uygun örnek projeleri uygulamamız için bizi teşvik edin, destekleyin. Ama lütfen bir an evvel girişimcilerin turizmin yapılaşmasına engel oluşturan yasaları gözden geçirin ve yeniden düzenleyin” dedi.




"Mevcut şartlarda ruhsat almak mümkün değil"
İslamoğlu, bürokratik prosedürün zorluklarından dolayı bölgede işletme ruhsatı almanın neredeyse mümkün olmadığını belirterek, “Karayolları kanununa göre karayoluna 25 metre mesafede bulunan işletmelere ruhsat verilmiyor. Bizim bölgemizde vadi arası boşluk zaten 25 metre. Konya Ovasına göre çıkartılmış kanunlar ile bölgemizde ruhsat almak mümkün değil. Bu sadece ruhsat almamızın önündeki bir engel. Bir çok engel daha var. Ruhsat almak için yaptığımız tüm girişimlere rağmen bürokratik engelleri aşamadığımız için ruhsat alamadık. Bizim bu şekilde faaliyet yapmamıza göz yumuldu. Şimdi ise işletmelerimiz mühürlendi. Neredeyse tümümüzün ruhsat almak için yaptığı başvurular ortadadır” diye konuştu.



İki gün içerisinde jandarma tarafından 8 işletme mühürlenirken mühürleme işlemlerinin devam ettiği, vadide bulunan işletmelerin yüzde 80’lık kısmanın ruhsatsız olduğu belirtildi. Vadide çok sayıda turistik işletme bulunuyor.