Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası, son KHK ile  çıkartılan taşeron ve mevsimlik işçi yasasının yıllardır ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro beklentisi bir kez daha karşılanmadığını belirtti. 

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada: " Taşeron işçilerle birlikte kadro bekleyen ÇAYKUR çalışanı yaklaşık 9.000 mevsimlik işçi kadro yerine yine vaatler ile oyalanmaya çalışılıyor. Daha önce 5 ay 29 gün olan mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 9 ay 29 güne uzatılmış gibi gösteriliyor. Geçmiş dönemde çoğu işçi 5 ay 29 günü bile tamamlamadan iş akitleri askıya alınıyordu. Yasada, işçiler ihtiyaç duyulduğunda çalıştırılır ibaresi yer aldığı için her kurum kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu süreleri değerlendiriyordu.

Mevsimlik işçiler şunu çok iyi biliyor, geçmiş dönemde işçiler hiçbir zaman 5 ay 29 gün çalıştırılmadı. Şimdi de mevsimlik işçilerin çalışma sürelerini 9 ay 29 güne uzatmak sorunu çözmez.  Yıllardır ÇAYKUR’da mevsimlik işçi olarak çalışan ve haklı olarak kadro bekleyen işçiler yine hüsrana uğratılmış, kandırılmışlardır. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçiler, mevsimlik sürelerinin uzatılmasını değil, 12 ay sürekli çalışacakları, kadrolu çalışma hakkı talep ediyorlar.

Sendikamız yıllardır ÇAYKUR işçilerinin kadroya kavuşması ve kadrolu çalışması için mücadele etti ve etmeye devam edecek. Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri uzatılarak bu sorun çözülmez. Çünkü eski durumda bile işçilerin büyük bölümü mevsimlik işçilere tanınan 179 gün çalışma hakkını tam kullanamadılar. Mevsimlik işçilerin uzatılmış gibi görünen çalışma süreleri bütünüyle kurum yöneticilerinin iki dudağı arasındadır.  Bu nedenle KHK ile mevsimlik işçiler için uzatılan sürelerin hiçbir gerçekçi yanı yoktur. Yapılması gereken net ve açıktır. Mesele yılda 4 ay çalışarak geçinmeye çalışan, emekli olma imkanları hayal olan mevsimlik işçilerin çalışma sürelerini uzatmak değil, tüm ÇAYKUR mevsimlik işçilerine kadro hakkı vermektir. ÇAYKUR’da bulunan taşeron uygulamalarına son vermektir. ÇAYKUR işçilerinin kendilerini güvencede hissedecekleri bir çalışma yaşamına kavuşmalarıdır. Bunun dışındaki “çözümler” işçilerin eski çalışma biçimine devam etmesi anlamına gelecektir.

Bütün ÇAYKUR işçileri birleşerek, kadro hakkı talebini yükselterek mücadele etmeden durumun değişmeyeceğini görmelidir. Yapılacak iş kadro talebi etrafında yeniden birleşmek ve mücadele etmektir. Hükümetin ise yapması gereken, mevsimlik işçilerin kadro talebini kayıtsız ve şartsız yerine getirmesidir." denildi