Uyku Tulumu TOG Ürünleri Uyku Tulumu TOG Ürünleri

Zekât ne demek

Zekât ne demek? Oldukça merak edilen sorular arasındadır. Zekât ne demek? Sorusunun birden fazla cevabı vardır. Dinen ve mana olarak birden fazla cevaba varan bir sorudur. Mana olarak zekât ne demek? Sorusunun cevabı temizlenmek, arınmak, artma gibi anlamlara gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Dinimizce belirli ölçüt ve şartlarla kişinin mal varlığından belirlenen miktarı ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşması demektir. Dinimizde mala sahip olan kimse için zorunlu yani farz bir ibadettir. İslamcın beş şartından birisidir. Zekât veren kimsenin mallarının arındığına, temizlendiğine ve bereketlendiğine inanılır. Dinen manası ise yardımlaşma, eşitlik ve adaleti temsil etmesidir. Özellikle toplumsal dayanışmaya büyük bir katkıda bulunur. Toplumdaki uçurumların azalmasına ve huzurun sağlanmasına katkıda bulunur. Toplum içinde adalet ve eşitlik olduğuna herkesin inanması ve güvenmesi demek toplumsal bir refah ortamının da sağlanması manasına da gelmektedir. Malın zekât gerektirecek kadar olması, zekâtın hesaplanması, dağıtılması, zamanı ve ihtiyacı olanların belirlenmesi oldukça dikkat gerektiren işlemlerdir. Dolayısıyla tam da bu noktada yardım kuruluşları ve insanı yardım dernekleri işleri kolaylaştırıcı olmaları bakımından devreye girebilir. Zekâtların bağışlanması ve kurum veya kuruluşlara vekâleten verilmesinde dinen bir mahsur yoktur. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizler bu yardımlaşmanın devam edebilmesi ve iyilik hareketinin sürmesi için her sene devamlı zekât projelerimizi gerçekleştiriyor ve bağışçılarımızın yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Siz de derneğimize ihtiyaç sahiplerine ulaşması için bağışta bulunmak, zekât ve sadakalarınızı vermek için ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye için SMS yoluyla 15 TL bağışta bulunabilir,  fitre ve fidye yardımlarınız için 130 TL(Yüz Otuz Türk Lirası) tutarında, bayram harçlığı için 250 TL(İki Yüz Elli Türk Lirası), bayramlık kıyafet için 750 TL (Yedi Yüz Elli Türk Lirası), İftar yemeği vermek için 250 TL (İki Yüz Elli Türk Lirası) , gıda kolisi için 1.000 TL (Bin Türk Lirası), sahur ve sebze dağıtımı için 500 TL (Beş Yüz Türk Lirası) ve ekmek dağıtımı için 30 TL (Otuz Türk Lirası)  tutarında bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Zekât kimlere verilir?

Zekât kimlere verilir? Sorusunu özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte sıklıkla duymaktayız. Öncelikli olarak zekât nedir? Sorusuna bir açıklama getirmek gerekmektedir. Zekât vermek dinimizce farz bir ibadettir. Zekât malları arındırır ve malların bereketlenerek bollaşmasını sağlar, Zekât bağışlarını kurumlar aracılığıyla yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Mallarımızın bereketlenmesi, ahiret hayatımızın kolaylaşması ve Allah’a bağlı kalmanın bir nişanesi olarak zekât veririz. Dinimize göre zengin olan kimsenin malı üzerinde ihtiyaç sahibi kimsenin de hakkı vardır. Zekât ortak olarak malla yapılan iki ibadettir. Zekât bunun yanı sıra bir bağış türüdür. Zekât kimlere verilir konusuna gelecek olursak, Zekâtın farz olması için kişinin nisap miktarı denen zenginlik oranına ulaşması gerekmektedir. Yakınımızdan uzağımıza doğru zekâtlarımızı dağıtabiliriz. Bunun yanı sıra zekâtlarımızı dernekler ve hayır kurumları üzerinden de verebiliriz.  Kimler zekât vermeli konusu ise, nisap miktarı üzerinden de bir kameri yıl yani 354 günün geçmesi zekâtın farz düşmesi manasını taşımaktadır. Zekât vermek genellikle bağış olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça önemli bir vazife olan zekât verme işlemi fakir kimsenin zengin üzerindeki hakkı olarak da görülmektedir. Bu sebeple Allah katında kul hakkı bakımından da değerlendirilmeye oldukça açık bir durum vardır. Zekât vermenin bir diğer öneminden bahsetmek gerekirse ihtiyaç sahibi kimselere yardım edebilmek ve gıda ve benzeri temel ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olunmasıdır Zekât verilirken özellikle yakından başlamak ve buradan uzağa doğru yardım yapmak daha faziletlidir. Yeni dönemde herkesin çalışarak para kazanabilmesi ve zekât verilebilecek kişi sayısının etrafınızda azalması neticesiyle bizler Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak ihtiyaç haritaları belirleyerek yoksul ve ihtiyaç sahibi kimselerin tespitini yapıyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızın gönderdiği zekâtları da bu kişilere birinci elden ayni ve nakdi yardım olarak ulaştırıyoruz. . Bu projelere katılmak veya zekât vermek için ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye için SMS yoluyla 15 TL bağışta bulunabilir,  fitre ve fidye yardımlarınız için 130 TL(Yüz Otuz Türk Lirası) tutarında, bayram harçlığı için 250 TL(İki Yüz Elli Türk Lirası), bayramlık kıyafet için 750 TL (Yedi Yüz Elli Türk Lirası), İftar yemeği vermek için 250 TL (İki Yüz Elli Türk Lirası) bağışta bulunabilirsiniz.

Resim1-3

İslam sadaka

İslam sadaka kültürü bakımından oldukça zengin ve bu konuya fazlasıyla dikkat eden bir noktada durmaktadır. Sadakanın birden fazla çeşidi vardır. Saka-i cariye dediğimiz devamlı sadakalar vardır. Bunlara örnek olarak su kuyusu açtırma, camii veya mescit yaptırma, çeşme, hayrat yaptırma gibi faaliyetler sıralanabilir. Bunlar kalıcı eserler olduğundan kişinin amel defterini öbür dünyada da açık kalmasını sağlar, sevap ve dua almasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra gülümsemek, bir kişinin zor anında yanında olmak, destek olmak, maddi ve manevi tüm yardımlar da sadaka sayılmaktadır. Bizler Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak ayni ve nakdi sadakalarınızın hepsini kabul ediyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Rabbimiz şüphesiz ki bizleri cenneti ile mazhar edebilmek için bizlere sayısız güzellikler ve kolaylık sunmuştur. Bu kolaylıklar arasında da en faziletli olanlarından birisi sadaka vermek ve iyiliklere vesile olmaktır. Allah’ın rızasını kazanmak için sadaka veren kimseye Rabbimiz, "Ey kulum, sen benim rızamı gözettin, ben de seni hakir etmem ve vücudunu Cehenneme haram kılarım. Haydi, Cennete istediğin kapıdan gir" buyuruyor.  Hayırsever vatandaşlarımızın sayesinde toplanan bu sadakalar belirlenen yoksul, kimsesiz, yetim ve ihtiyaç sahibi aileler ile paylaşılmaktadır. Sizler de bağışçı olmak isterseniz Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz. Ramazan ayında da bu duygudaşlık ve cömertliği arttırmak adına sadaka ve zekât bağışı devam edecektir. Hayırsever vatandaşlarımız tarafından düzenli bağış kategorisinde bağış yapanların özellikle ihtiyaç sahiplerinde ayrı bir yeri var. Düzenli şekilde de yukarıdaki yöntemleri kullanarak sadaka yardımlarınızı ihtiyaç sahibi ailelerle paylaşabilirsiniz. Sadaka ve zekât yardımları dışında derneğimiz faaliyet alanlarında bulunan İftar yemeği, sahur ve sebze paketleri, bayramlık kıyafet, bayram harçlığı, Kuran-ı Kerim dağıtımı, Fidye, Fitre, Fıtır sadakaları gibi başlıklarımıza da göz web sayfamız üzerinden atabilirsiniz.   Ziraat Bankası hesap numaralarımıza web sayfamız üzerinden ulaşabilir, EFT ve Havale yöntemleri ile bağışlarınızı iletebilirsiniz.