Namazın şartlarından biri olan istikbal-i kıble, namazda dönülmesi gereken istikameti yani Mekke şehrindeki Kabe'nin yönünü ifade etmektedir. Namazın sıhhati ve bu farzın ifası için kıble cihetine yönelmek suretiyle namaz eda edilmelidir. Ancak en büyük sorunlardan birisi olarak, ülkemizde veya diğer ülkelerde kıble hangi yönde bulunmaktadır? Kıble yönünü nasıl bulacağız ve bunun için hangi yöntemlerden yararlanacağız?

Kıble yönünü belirlemek için birçok yöntem bulunmaktadır. Örneğin, takvimlerdeki kıble saati vaktinde güneşe yüzünü dönen bir kişi aynı zamanda kıble istikametine yönelmiş olur. Bulunduğunuz şehrin kıble saatini duvar takvimleri veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namaz vakitleri sayfasından öğrenebilirsiniz. Kıble saati vaktinde güneşe doğru döndüğünüz o istikamet sizin kıble yönünüzdür. Kıble yönümüzü bu şekilde sıhhatli ve pratik bir şekilde belirleyebiliriz.

Günümüzde internet teknolojisi kıble yönünü bulma konusunda da bize çokca yardımcı olmaktadır. Online Google Haritalar servisinden yararlanarak kıble yönünü kolayca tespit edebilirsiniz. القبلة kıble bulma servisini kullanarak kıble yönü hattınızı hızlıca keşfedebilirsiniz. Böylece çevrimiçi haritada bulunduğunuz konumdaki ev, sokak ve diğer nesnelerden yararlanarak bu kıble hattını kıble istikametinizi belirlemek üzere kullanabilirsiniz.

Ayrıca, اتجاه القبلة servisinden konumunuza ait pusula için kıble derecesini öğrenerek manyetik pusulaya uygulamak suretiyle de kıble yönünüzü doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz. Metal nesnelerden uzak bir yerde pusulanızı yere düz veya paralel şekilde elinizde tutmak suretiyle ölçüme başlayabilirsiniz. Pusulanın renkli ibresi ile pusula bileziğindeki N (kuzey) çakışana kadar pusulanızı çevirin. N ile renkli pusula iğnesi çakıştığında durun. Ardından, konumunuza ait kıble derecesini N'den itibaren saat yönünde bulun. Kıble açısının gösterdiği yön, sizin kıble yönünüzdür. Görüldüğü gibi, pusula ile de kıble yönünüzü hızlı ve doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Arapça dili ara yüzü ile hizmet veren Al-Qibla.Net, hem harita hem de kıble derecesi ile kıble yönünün bulunmasında kolaylık sağlayan bir servistir. Kıble yönünü bulmak için bu servise https://www.al-qibla.net adresinden ulaşmanız mümkündür.