Program Valilik Tören alanında Atatürk Anıtına çelenk sunma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tören sonrasında Oda Başkanı Ali Fuat ÇAKMAKÇI , oda kurul üyeleri , önceki dönem oda başkanı Muammer Berberoğlu, oda üyeleri, Önceki Dönem Rize Milletvekili ve meslek mensubu Hikmet AYAR, Rize Defterdarı Mehmet DOĞAN, Rize SGK İl Müdürü Mustafa BAKIRCI, Rize İş-Kur Müd. Hasan KİRAZ, Vergi Dairesi Müd.leri, Rize Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinin katıldığı kahvaltı programında birlik ve beraberliğin önemine değinerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

1-7 MART MUHASEBE HAFTASI NEDENİYLE RİZE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BAŞKANI ALİ FUAT ÇAKMAKÇI'NIN BASIN AÇIKLAMASI;

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır.

13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden 120 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ile 25 bin stajyer ülke genelinde faaliyet göstermektedir. 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir.

Oda Başkanı Çakmakçı açıklamasına şöyle devam etti: “30 yıl önce yasal statüsüne kavuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu haline gelmiştir. Kaliteli hizmet sunarak, işletmelerimizin gelişimine katkı vererek, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzla ülkemize ve işletmelerimize hizmet ediyoruz.

TÜRMOB ve odalarımız , toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak çağdaş dünyada ekonomi ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeleri izliyor; yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşıyor, ekonomimizin gelişmesi ve iş dünyasının küresel dünyada yerini alması için katkı sunuyoruz. Çözüm sunmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları ve çözüm yollarını gündeme getiriyoruz.

Tüm kurum ve kuruluşlarla karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde yürüttüğümüz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı bilinmelidir ki ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine koyulmuş bir tuğla olacaktır.

Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğimizi, iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştirmek hedefiyle çalışmaktayız.

ve mesleğimizde yaşanan sorunların dayanışmayla, iş birliğiyle ve anlayışla çözüleceğine inanıyoruz. Çakmakçı, "meslek mensuplarımız, Devlet-Mükellef ilişkilerinde e-dönüşümün sağlanması çalışmalarının en ağır yükünü büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri içinde yıllardır yerine getirmeye çalışmaktadır. Ancak müzakere edilmeden, sürekli ve hızla getirilen mevzuat değişiklikleri ile süre kısıtlamaları gibi yapılan hatalı uygulamaların neticesinde moralsiz , motivasyonsuz, büyük bir stres altında olduklarını " ifade etti.

Çakmakçı ayrıca 30. Yılımıza girerken, Üzgünüz … kederleyiz…acılıyız diyerek şöyle devam etti.

Son günlerde Mersin, Eskişehir ve Ankara’da beyanname yetiştirme zorunluluğunu yerine getirme sebebiyle tedavisini geciktirmek zorunda kalan altı meslektaşlarımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Görevi başında hayatlarını kaybeden ve hayati derecede sağlık sorunları yaşayan meslektaşlarımız gibi iş yetiştirme stresi bütün meslektaşlarımızı tehdit eder bir hale gelmiştir. Yetkileri sınırlı, Sorumlulukları geniş olan Mali Müşavirlik mesleğinin, yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Görevleri başında hayatını kaybeden meslektaşlarımızın ailelerine ve tüm meslek camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Meslek camiası olarak sorunlarımızın giderilme konusundaki taleplerinin olduğunu belirten Başkan ÇAKMAKÇI;

-Beyan sürelerinin gerçekçi bir şekilde yeniden düzenlenmesi,

- Ölüm, doğum, hastalık gibi durumlarda beyanname verme zorunda kalmamamız için mücbir sebep halinin mali müşavirler için de geçerli olması,

- Mali tatilin gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması, tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması,

-Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerden ceza uygulamasından vazgeçilmesi,

-Dördüncü dönem geçici vergi beyannamesinin kaldırılması, Serbest Meslek Gelirlerinin Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden tahsilat esasına bağlanması gibi bir çok sorunun bugüne kadar ilgili bakanlıklar nezdinde dile getirildiğini, bu sorunların çözümü noktasında gereğinin yapılması beklentimizdir. dedi

Çakmakçı, Bu inançla Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için daha aydınlık günler diliyorum.