Bakırköy Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 4 Mayıs Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Günü nedeniyle Türkiye’de ilk kez çalıştay düzenlendi. Kamu Hastaneleri Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Türkiye’den her beş anneden birinin doğum sonrası ruhsal sorunlar yaşadığını vurguladı.
Dünyada bazı ülkelerde kutlanan 2 Mayıs Anne Ruh Sağlığı Farkındalık günü, ilk kez Türkiye’de düzenlenen çalıştayla kutlanmaya başlandı. Bakırköy Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde "4 Mayıs Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Günü" çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Kamu Hastaneleri Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Bakırköy Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, Bakırköy Kadın Ruh Sağlığı Merkezi Koordinatörü Prof Dr. Nazan Aydın ve çok sayıda sağlıkçı katıldı.
Çalıştayda konuşan Kamu Hastaneleri Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar ülkemizde beş anneden birinde ruh sağlığına yönelik sorunların olduğunu belirterek, “Biz Genel Sekreterlik olarak Hastane yönetimiyle birlikte bu farkındalık günüyle Türkiye’de bir ilki başlatmak Anneler Gününden önceki hafta içinde ’4 Mayıs’ı Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Günü’ olarak gerek toplumda gerekse sağlık otoriteleri arasında yerleştirmek adına böyle bir etkinlik başlattık”dedi.
Bakırköy Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt ise doğum sonrası yaşanan ruhsal rahatsızlıkların sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu belirterek, “Her kültürden her milletten her yaştan her ırktan kadınlarda gebelik ve doğum sonrası ruhsal rahatsızlık görülebiliyor. Bunlar hiç de azımsanmayacak sayılarda. Yüzde 20’lik bir oran telaffuz edebiliriz. Her beş kadından bir tanesi gebelik ya da gebelik sonrası dönemde bir ruhsa rahatsızlık yaşayabiliyor. Ama maalesef bu kadar farkındalık oluştuğu ve üzerinde durulduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.
Bakırköy Kadın Ruh Sağlığı Merkezi Koordinatörü Prof Dr. Nazan Aydın ise Dünya’da 4 Mayıs’ın artık "Dünya Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Günü" olarak kutlanacağını vurgulayarak, "Biz bulunduğumuz coğrafyayı temsilen o görev grubunun içerisinde yer alıyoruz. Bundan önce birkaç ülkede Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Günü kutlanıyordu ama ilk defa bu yıl bu görev grubuyla birlikte bizler dünya da bir hareket başlattık. 4 Mayıs Dünya Anne Ruh Sağlığı Farkındalık günü olarak artık bütün dünya da kutlanmaya başlanacak. Bu anneler gününün olduğu haftanın Çarşamba günü olarak belirlendi. Amaç, anne ruh sağlığına dikkat çekmek, fark edilmeyen hastalıkların fark edilmesini sağlamak ve annelerimizin tedaviye ulaşmasını sağlamak. Burada amaç sadece annelerin ruh sağlığını düzeltmek değil. Çünkü annelerle bağlantılı olarak tüm toplumun gelecek nesillerin tüm ailenin de ruh sağlığı söz konusu” şeklinde konuştu.