Şampiyonlar Ligi Kupa Sayıları takımın başarısını göstermesinin yanı sıra piyasa değerini etkiliyor. Turnuvanın en başarılı takımları 19 şampiyonlukla İspanya spor kulüpleridir.

Spor dünyasından pek çok olay merak edilmektedir. UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa' da oynanan en önemli etkinliklerden biridir. Kıtaların en güçlü takımlarının mücadelesine sahne olur. Her sene oyuncu kadrosu ve performansıyla başarılı takım kupayı evine götürür.

Futbol tarihinin saygın ödüllerinden olan Şampiyonlar Ligi maçlarıyla ilgili pek çok konu merak edilir. Bunlardan biri takımların kaç kez kupayı aldığıdır. Defalarca şampiyon olan takımlardan önce ligin tarihini bilmek gerekir. İlk maç hangi takımlar arasında oynandı, ilk kupayı kim aldı öğrenilmelidir.

Şampiyonlar Ligi İlk Kupa Alan Takım

UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği' ne bağlı birinci lig takımlarının karşılaştığı uluslararası spor organizasyonudur. Birliğe üye her ülkenin şampiyonu turnuvaya katılır.

1955 yılından beri organize edilen etkinlik 1992 senesinde Şampiyonlar Ligi adını aldı. Bundan önceki isimi Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası' dır. Çift maçlı eleme sistemi uygulanan turnuva 16 takım yer aldı. 1955-56 sezonun ilk maçı 4 Eylül' de Partizan ila Sporting takımları arasında oynandı.

Bu sezonun şampiyonu İspanyol takımlarından biri oldu. Günümüze kadar çeşitli değişimler geçiren turnuvanın ilk şampiyonu Real Madrid olmuştur. Ángel Atienza Landeta, Juan Alonso, Martitolar, Olivia, Lesmes II, Zarraga gibi isimler takımın kadrosundadır.

Alfredo Di Stefano, Roque Olsen, Rial dahil dönemin efsane oyuncularıyla kupayı kazanmıştır. 1992 yılına kadar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak düzenlenen turnuvada sonraki dört sezonda yine Real Madrid şampiyon oldu. Takımın 1959-60 sezonunda 7-3 kazandığı şampiyonluk maçı günümüzde bile en gollü final maçı olarak tarihteki yerine korumaktadır.

Arka arkaya alınan 5 sezonluk şampiyonluk serisi organizasyonun en uzun serisidir. Seriyi kıran 1960-61 sezonunda kupayı kazanan Benfica' dır. Portekiz futbol takımı, sonraki sezonu da lider olarak tamamlamıştır. Sonraki sezonlarda aynı ülkenin farklı takımları kupayı aldı.

Her sezonunda farklı heyecan yaşanan lig bilgilerine değişik mecralardan ulaşılabilir. Günümüzde de heyecanını kaybetmeyen turnuva 100’lerce tv spor kanalında yayınlanmaktadır. İlk 5 kupayı müzesine götüren Reel Madrid, bugünde ligin en güçlü takımıdır.

Yaptığı transferler, teknik ekibi ve profesyonel ekipmanlarıyla rakipleriyle zorlu mücadeleler yaşamaktadır. Kupa tarihinde 1968-69 sezonundan şampiyon olan Milan 20 yıl boyunca kupa kazanmadı. Kulüp, spor haberleri transferler sayesinde yıllar sonra şampiyon olmuştur.

Aradan geçen sürede farklı takımların kazandığı kupa 1988-89 tarihinde tekrar Milan tarafından kazanıldı. 1992' de ismi değiştirilen kupayı, Şampiyonlar Ligi Kupası adıyla ilk kez alan takım final karşılaşmasında Milan' ı mağlup eden Olimpik Marsilya oldu.

Şampiyonlar Ligi En Çok Kupa Alan Ülke

Şampiyonlar Ligi Kupa Sayıları konusunda merakla araştırılan soru, en çok kupa kazanan ülkedir. Turnuva tarihinde kupayı kazanan ülkeler sıralaması;

1.    İspanya: 19 defa şampiyonluk alarak kupayı kazandı. 5 sefer Barcelona, 14 kez Real Madrid kupayı aldı.

2.    İngiltere: Şampiyonluğu 6 kez Liverpool, 3 Manchester United, 2 defa Chelsea, 1' er kez de Aston Villa ve Manchester City sayesinde 15 kere kazanmıştır.

3.    İtalya: Takımları 12 sefer kupa kazandı. 7 Milan, 2 İnter, 3 Milan tarafından ülkeye şampiyonluk kazandırıldı.

4.    Almanya: Bayer Münih 6, Borussia Dortmund 1, Hamburg 1 olmak üzere 8 kupa sahibi oldu.

5.    Hollanda: Takımlarından Ajax 4, Feyenoord 1, PVS Eindhoven 1 tane aldı.

Bu ülkelerden İspanya 30 tane final maçına çıkmıştır. 1955-56 sezonundan 1959-60 sezonu dahil beş yıl boyunca final maçlarının Real Madrid oynamıştır. Finalde oynayan takımlardan Juventus 1972-73 şampiyonluğunu 1-0 farkla Ajax' a vermiştir.

Final mücadelelerinde en büyük fark 7-3 biten Real Madrid ve Eintracht Frankurt maçındadır. 1959-60 sezonundan bu sonuçla hala geçilmemiştir. 1961-62 sezonunda Benfica, Real Madrid' i 5-3 yenmiştir. 

Organizasyonda kupayı kazanan takım 5 sezonda uzatmalar sonuncunda belirlenmiştir. 1969-70' de Feyenoord- Celtic müsabakasında uzatmalarda Feyenoord kazanmıştır. Aynı şekilde 11 kere penaltı atışları kupanın sahibinin belirlenmesini sağlamıştır.

Penaltı atışlarıyla kazanılan maçlardan biri 1983-84 Liverpool- Roma arasındaki mücadeledir. Karşılaşmayı 4-2 Roma kaybetmiştir. Monaco, Arsenal, Malmö, Tottenham, Paris Saint- Garmain, Leeds United, Saint- Etiene takımları Şampiyonlar Ligi Kupası'nı 1' er defa kazanıştır. 

Şampiyonlar Ligi Kupası Son Sahibi

Kupanın ilk kazanını, en çok kazanan, penaltı ila kazanan takımları haberleri her sezon araştırılır. Ayrıca spor tutkunlarının ilgiyle takip ettiği paylaşımlar ligin son şampiyonu haberleridir. Her sene sabırsızlık ve heyecanla beklenen final maçının galibi oldukça dikkat çeker. Çeşitli ödüllerin sahibi olmasının yanı sıra kaçıncı kez kupayı evine götüreceği sorgulanır. 2022-2023 sezonunda galip Manchester City oldu. İstanbul' da oynanan finalde İnter ile Manchester City mücadele etti. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 22:00' da başlayan karşılaşmayı İngiliz takım kazandı.

Takımda Ederson, Ruben Dias, Manuel Akanji, Nathan Ake gibi yıldız isimler yer aldı. John Stones, Bernardo Silva, İlkay Gündoğdu oynadı. Jack Grealish, Kevin De Bruyne, Erling Haaland, Rodri takımlarını şampiyonluğa taşıdı.

Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk final maçına 2020-21 sezonundan çıkan Manchester City 1- 0 yenilmişti. Bu yıl mağlup olan İnter ise kupayı 3 sefer kupayı evine götürmüştü. Kadrosundaki Andre Onana, Bastoni, Denzel Dumfries, Hakan Çalhanoğlu vardı.

Martinez, Darmian gibi isimlerle oynayan takım sahadan yenilerek ayrıldı. Bu durum, takımların piyasa değerlerini etkilemektedir. Ligin en değerli iki takımın maçı yüzlerce ülkeden naklen yayınlanıştır. TV 8,5 ve Exxen üzerinden naklen yayınlanan müsabakada takımlar kıyasıya mücadele etti. Final maçına ilişkin son dakika spor haberleri değişik mecralardan takip edilir. Puan durumları, takımların yaptığı final maçlarının sayısı öğrenilir.