HABER:ARZU ERBAŞ/Türkiye’de üretiminin yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesinde binlerce ailenin geçim kaynağı olan çay her yönüyle “A’dan Z’ye Çay” kitabında anlatıldı. Çay İhtisas Üniversitesi olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyeleri tarafından editörlüğü yapılan kitapta, Çaykur Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü uzmanları, TAGEM Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları ve farklı Üniversitelerde çay konusunda çalışmış araştırıcılardan oluşan yazar ekibi üretiminden tüketimine, ticaretinden üretim teknolojilerine kadar çaya dair tüm detayları 790 sayfalık kitapta topladı. Çayın tarihi gelişimi, üretim, tüketim ve ticareti, çay bitkisinin morfolojik ve biyolojik özellikleri, çayın ekolojik istekleri, çayda fidan üretimi, bahçe tesisi ve kültürel uygulamalar, çay tarımı yapılan toprakların yapısı ve gübreleme, çayın hastalıkları ve mücadele yöntemleri, çay üretim teknolojileri, çayın sağlık üzerine etkileri ve çay tarımında yenilikçi yaklaşımlar gibi konulardaki araştırmalar kitaba taşıdı.
“ÇAY İÇİN HEYECANLA ÇARPAN KALPLERE İHTİYACIMIZ VAR”
13 bölümden hazırlanan ve çayın bahçeden ince belli bardağa girene kadarki tüm süreçlerini tüm detayları ile anlatıldığı en kapsamlı kitap olan “A’dan Z’ye Çay” kitabının önsözünde editör RTEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Keziban Yazıcı emeği geçen herkese teşekkür etti. Önsözde “ Çay, kendine özgü yetiştiriciliği, işleme teknolojileri ve pazarlaması ile diğer tarımsal ürünlerden farklı, kendi içerisinde ayrı bir sektör oluşturmuş, herkesin hayatına giren oldukça cazip tarımsal bir ürünümüzdür. Yalın ayaklılar diyarı olarak bilinen Doğu Karadeniz Bölgemize ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda değer katan çay, “yeşil altın” olarak taçlandırılmış, her bir fabrikanın bacasından yayılan çay kokusu tüm Türkiye’ye yayılmış, her evin sofrasında ince belli bardağa dönüşmüştür. Çay tarımının 100. yılını kutladığımız bu günlerde 100. yıla özel bir çay kitabı yazmak için yola çıktığımızda, çaya emek vermiş bu kitabın yazarlarında da aynı heyecanı görmek çok güzeldi. Yazarken heyecanımız daha da arttı. Umarız bu heyecanımızı siz değerli okurlara da aktarabiliriz. Çünkü çay tarımını ilerilere götürmek için heyecan duyan, çay için heyecanla çarpan kalplere ihtiyacımız vardır. Bu heyecanla yapılacak çalışmalar, yetiştiği bölge ve insanı ile özdeşleşen, sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda hayatımıza girmiş olan çay tarımını daha nice 100 yıllara taşıyabilecektir. Bu sorumlukla hazırlanmış çay kitabımız, başlığından da anlaşılacağı üzere çayın yetiştirilmesinden tüketimine kadar tüm süreçleri her yönü ile ele alınmış, çay yetiştiriciliği ve endüstrisinin otantik ve kapsamlı bir resmi çizilerek, titizlikle hazırlanmıştır” denildi.
“KİTABIN YAZARLARI, ÇAY İÇİN ETKİN ROL OYNAMIŞ ARAŞTIRMACILARDIR”
“Kitap mantıksal bir planlama ile başlayıp, çayın bahçeden ince belli bardağa girene kadarki tüm süreçlerini içermektedir. Çay üretimi her yönü ile ayrıntılı olarak ele alınan kitapta ayrıca, dünya, ülke ve bölgesel değerlendirmeler, kültürel uygulamalar ve araştırmalara da yer verilmiştir. Bu kitabın yazarları, kitapta ayrıntılı olarak anlatılan konu ve gelişmelerde etkin rol oynamış araştırmacılardır. Büyük bir istek ve titizlikle bu kitaba emek, çaya gönül vermiş A’dan Z’ye Çay Kitabı’nın değerli yazarlarına teşekkür ediyorum. Çayın 100 yıl önce bölgemizde yetiştirilmesi için rapor sunan Rahmetli Ali Rıza Erten ve çay tarımını bölgede yaygınlaştırmak üzere Rize’ye gelerek çayın yetiştirilmesini sağlayan Rahmetli Zihni Derin Hocalarımızı ve mesai arkadaşlarını da rahmetle anıyorum. Bu değerli kitabı bilim dünyası, öğrencilerimiz, üreticilerimiz ve okurlarımızla paylaşmaktan onur duyarız” ifadelerini kullanıldı