Acil Hemşireleri Derneği (AHD) tarafından düzenlenen “Güvenli IV (Damar içi) Girişim Eğitim Toplantısı” Becton Dickinson’ın bilimsel desteği ile Adana’da gerçekleşti.
Park Zirve’deki toplantı, Acil Hemşireler Derneği Genel Sekreteri ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Acil Bölümü Sorumlu Hemşiresi olan Günnaz Şahin’in, Güvenli IV Girişimi’nin önemini belirten konuşması ve Acil Hemşireler Derneği’nin tanıtımını sunması ile başladı.
Toplantıda, Türkiye ve dünyada damar içi ilaç uygulama süreçlerindeki riskler ve önleyici tedbirler, kesici delici alet yaraları, bu yaralanmalara bağlı enfeksiyonlar, Yrd Doç Dr Gülten Sucu ve Yrd. Doç. Dr Aslıhan Uluer ve girişim toplantısı esnasında, sonrasında sağlık çalışanı güvenliği, yaralanmaların adli tıp boyutu Adana Tabip Odası Sosyal Etkinlik Komisyon Üyesi Dr. Can Mustafa Eren’in sunumlarıyla değerlendirildi. Hemşirelerin, mesleki örselenmeleri ve bu örselenmelerin neden olduğu ruhsal sonuçlar ise Psikolog Bekir Levent Telli tarafından ele alındı
Güvenli IV Girişim Eğitim Toplantısı’nda sağlık çalışanlarının karşılaştıkları en sık yaralanma çeşidi olarak gösterilen ve ciddi bir tehdit oluşturan iğne batma yaralanmaları konusu gündeme getirilerek sağlık çalışanları arasında farkındalığı artırmanın yanı sıra deneyimlerin paylaşılması da hedeflendi.
Becton Dickinson Klinik Kaynak Danışmanı Hemşire Ebru Burçin Ünsal, “Hem hastalar, hem de sağlık çalışanları için oluşabilecek potansiyel sorunları tanımlayarak bu sorunların yol açabileceği sonuçlara dikkat çekti. Buna göre, Türkiye’deki 800 bin sağlık çalışanı ve ailelerini düşünürsek bu sorun yaklaşık 3 milyon kişiyi tehdit etmektedir. BD Türkiye ülkemizde sağlık sektöründe kalite standardının yükseltilmesi için çok boyutlu risk önleme yaklaşımı içeren çözümler üretmekte, buna bağlı olarak eğitimler gerçekleştirmekte ve mevzuatta gerçekleştirilebilecek iyileştirmeler için destek vermektedir" dedi.