ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, Doğu ve Güneydoğu illerine gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret etti.
Sohbet havasında geçen ziyarette konuşan Konsolos Espinoza, “Daha önce Adıyaman’a gelerek 2 bin 206 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağında doğum günümü geçirmiştim.
Türkiye’ye ilk defa 17 yaşında geldim. Babam’ın İncirlik üssünde görevli olması nedeniyle gençlik anılarımın büyük bir bölümü Adana’da geçti. Türkiye’yi çok seviyorum. Türkiye’deki görev sürem 22 Temmuz’da sona eriyor. Bu tarihten sonra Los Angeles’e yerleşerek bir kitap yazmayı düşünüyorum” dedi.
Vali Mahmut Demirtaş’ı Amerika’ya da davet eden Konsolos Espinoza, doğup büyüdüğü kent olan Dallas’ta birçok Türk dostunun olduğunu da sözlerine ekledi.
Vali Mahmut Demirtaş ise, Adıyaman’ın zengin tarihi ve kültürü ile ekonomik ve sosyal durumu hakkında Konsolos Espinoza’ya bilgi verdi.
Adıyaman’ın tarih ve kültür kenti olduğunu ve çok köklü medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Vali Demirtaş, “Adıyaman ülkemizin en huzurlu kentidir. Binlerce yıllık huzur ve hoşgörü geleneğiyle sıcacık insanların birlik ve beraberlik duyguları içinde yaşadığı bir kenttir. Adıyaman’ın en güzel özelliği insanıdır. Adıyaman’daki huzur ve hoşgörünün mutlaka sosyolojik olarak incelenmesi gerekiyor. Adıyaman’ın ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Mevcut sanayi yapısı da tarımsal kaynak potansiyeline bağlı olarak gelişme göstermektedir. Adıyaman 240 bin hektar tarım arazisine sahip bir kent. Bu arazilerin 220 Bin hektarı sulanabilir potansiyele sahip. Şu anda 17 bin hektarını suluyoruz. Sulama projelerine çok büyük önem veriyoruz. İlimizde çok önemli sulama projelerimiz devam etmektedir. Bunların tamamlanmasıyla 600 bin dönüm arazi suyun bereketine kavuşmuş olacaktır. Bunun da kırsal kesime doğrudan katkısı yıllık 300 milyon TL’dir. Bununla birlikte yaklaşık 100 bin kişilik bir istihdam imkânı yaratılmış olacaktır. Mevcut Organize Sanayi Bölgemiz tekstil ağırlıklıdır. Tekstil emek yoğun bir sektördür. Tamamen pamuklu sanayiye dayanmaktadır. Şu anda tesislerimizin çoğu Amerika’dan pamuk ithal ediyor. Ancak, devam eden sulama projelerimizin tamamen hayata geçirilmesiyle birlikte Amerika’ya pamuk ihraç eden bir il olacağız inşallah” dedi.
Vali Demirtaş, ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza’ya ziyaret anısına ilde yetiştirilen tarımsal ürünler ile Adıyaman’a özgü el dokuması bir kilim armağan etti.