İsrail askerleri tarafından Mavi Marmara’ya yapılan saldırının 5.yıl dönümü nedeniyle İHH Adıyaman Şube Başkanlığı tarafından, “Mavi Marmara ile Ortadoğu’ya Yolculuk” konulu konferans düzenlendi.
Adıyaman Belediye Konferans Salonunda Gazeteci- Yazar Nevzat Çiçek’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Gazeteci- Yazar Nevzat Çiçek, İHH Adıyaman Şube Başkanı Fadıl Alkuş, Marmara Şehidi Fahri Yaldız’ın annesi Zeliha Yaldız ve vatandaşlar katıldı.
Düzenlenen konferans Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Mavi Marmara’nın vurulmadan önce ve saldırı esnasındaki görüntüler salonda bulunan vatandaşlara izletildi.
Konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren İHH Adıyaman Şube Başkanı Fadıl Alkuş, "3 yıla aşkın bir süredir İsrail tarafından Gazze’ye uygulanan ambargoya dünya kamuoyunun dikkatini çekmek ve Gazzelilere insani yardım ulaştırmak için dünya halklarının ortak vicdanı olan Mavi Marmara her ümmeti insanın dua ve iyi dilekleriyle Mayıs ayında Gazzeye doğru yola çıktı. 36 ülke vatandaşının Gazze filosuna katılmaya teşvik eden Gazze’de yaşanan insanlık krizidir. Değerli misafirlerimiz bu gecede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Gazze şehitlerimize de Allahtan rahmet diliyoruz” dedi.
Daha sonra konuşan Gazeteci- Yazar Nevzat Çiçek, Mavi Marmara gemisinin saldırısıyla ve İslam coğrafyasıyla ilgili konuşmalarda bulundu.
Öncelikle İslam Coğrafyasından bahseden Gazeteci- Yazar Nevzat Çiçek, “Batı, yılar önce İslam coğrafyasını dizayn etmeye çalışırken direk bir müdahale yolunu seçti. Ve bu direk müdahale yolunu seçtiğinde kitle iletişim araçları gelişemediği için dünyada göçmen politikası farklılaşmadığı için batı kendi yaptıklarını bir şekilde örtme şansına sahipti. Ama dünyada kitle iletişim araçları gelişmeye başlayınca insanlar göçmede Avrupa’nın kalbine seyahat etmeye başlayınca özellikle de Irak işgali esnasında seyrel de gördüğünüz gibi artık her şey iletişim kitle araçları üzerinden yapıldı. Bugün İslam coğrafyasında ne oluyor sorusunu sorduğumuz da, benim yaklaşık 3 yıldır gezmem neticesinde 32 ülkede 32 islam coğrafyasını gezmem neticesinde çıkarmış olduğum bir sonuç var. Bugün İslam coğrafyasında çok net bir tablo var oda şudur; İslam’a, karşı İslam projesini batı uygulamaya başladığı zaman, aslında projenin temelleri yeniden atılmalı fakat bu projenin ortaya koyduğu bu projenin çıktığı zaman diliminde ne yazık ki, 1997’lerden sonra özelliklede 2000’lerden sonra çok hızlanmaya başladı. Neydi bu proje, batı şunu söylüyor, biz İslam coğrafyasına direk müdahale etmeye başladığımız andan itibaren İslam coğrafyasının genelinde örgüyler çıkmaya başlıyor bu örgütler bir şekilde bize yaşam hakkı tanımıyor. Ve dolayısıyla biz buradaki kazanımlarımızı koruyamıyoruz. Ne yapalım o zaman biz İslam coğrafyasına direk müdahale yerine dolaylı müdahalelerde bulunalım ve bu direk müdahaleleri yaptığımız zaman tepki çekeceğimizi gördüğümüz bu dolaylı müdahalelerde bu kadar tepki görmeyiz” dedi.
İsrail’in Gazze’ye ve Mavi Marmara’ya yaptığı saldırılar hakkında da konuşan Gazeteci- Yazar Nevzat Çiçek, “İsrail’in, Filistin’de, Gazze’yi açık bir cezaevine çevirdiği var sayımıyla sizler oradaki kardeşlerinizin taleplerine cevap vermediğinizde şura yanı başınızda Suriyeli kardeşlerinizin taleplerine cevap vermediğiniz zaman vicdanımız ne kadar rahat olabilir” diye konuştu.
Mavi Marmara Gemisiyle ilgili olarak da konuşan Gazeteci- Yazar Nevzat Çiçek, "Mavi Marmara Gemisi Gazze’ye doğru gider, İsrail karasularına girdiğinde İsrail müdahale eder ve bir römorkla kıyıya çeker bu insanları birkaç gün yatırır ve bu insanları bir şekilde gönderir. Hepimizin beklediği şey böyleydi ama maalesef böyle olmadı. Ama biz Mavi Marmara sonrası şunu anlamış olduk. Türkiye’nin savunma sanayisinde ne kadar dışa bağımlı olduğu gerçeğini biz gördük. Aslında Erbakan hoca bunu defalarca söyledi ama bu o kadar çok dikkate alınmadı. Yine rahmetli Erbakan hoca, D8 projesiyle iktisadi bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlığın olmayacağını söylüyordu. Yakın zamanda Kıbrıs’ta bir seçim oldu. Kıbrıs’ta bizler yavru vatan kardeş vatan kavgasıyla dolaşırken Kibrıs’ta Sisi’nin gelip imzalamış olduğu anlaşma neydi. Güney Kıbrıs Rum kesimiyle ve Yunanistan’la yaptığı anlaşma neydi? Doğu Akdeniz gazının kıta sahalığını tekrardan imzaladı. Peki bunu kim iptal etmişti, şuan cezaevinde bulunan Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yapmıştı” şeklinde konuştu.