Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı, Uzman Eczacı-Farmakolog Ayşe Sibel Ersoy, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla Ankara Eczacı Odası tarafından düzenlenen etkinlik çerçevesinde Anıtkabir’i ziyaret etti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulan etkinliğe, Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara’daki Eczacılık Fakülteleri Öğretim üyeleri, öğrenciler ve Ankara’daki eczane temsilcileri katıldı.
Milletvekili adayı Uzman Eczacı-Farmakolog Ayşe Sibel Ersoy, Eczacılık günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ilk eczacılık dersinin verildiği gün olan 14 Mayıs 1839 tarihi dolayısıyla bu yıl, bilimsel eczacılığın 176. yılının kutlanmakta olduğunu hatırlattı.
Eczacının temel görevlerinden birinin, koruyucu sağlık hizmeti sunmak olduğunu ifade eden Ersoy, sağlık politikasının bu temel üzerinde oluşturulması gereğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Devletin ilaçta tasarruf politikası ne yazık ki, Eczacı-Hasta ilişkisini son derece olumsuz etkilemektedir, hasta ile muayene ücreti, hastane katkı payı, ilaca ödenen fiyat farkını konuşmak yerine , hastalığı ile ilgili ya da reçetedeki ilaçlarla ilgili bilgi vermeyi tercih ederdim. Sürekli değişen Sağlık Uygulama Talimatı (SUT), ilacın hastaya ulaşmasını engelleyen bir zihniyetin sonucudur. Ayrıca ilaç fiyatında uygulanan referans fiyat sistemi eczanelerin kapanma sürecini hızlandıran ana faktörlerden biridir. Sağlık sektörünün vazgeçilmez unsuru olan Eczacıların önemi ve emeği, ne yazık ki yok sayılmaktadır. İlaçta gerçek tasarrufun Eczacı-Hasta temelinde akılcı ilaç kullanımı ile mümkün olduğunu bilmemiz gerekir.”
“İlaç sadece eczanede satılır sloganı ile eczacı ve eczaneye duyulan güven ortadadır” diye konuşan MHP Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Uzman Eczacı-Farmakolog Ayşe Sibel Ersoy, ancak sağlıkta alınan kararların, eczacıya kamuoyu tarafından duyulan güveni yok saydığını bildirdi.
Ersoy, ilaç fiyatlarının eczane giderlerini karşılayacak durumda olmadığını vurgulayarak, düşen fiyatlara karşılık reçete başına verilen emeğin, maddi karşılığının yok denecek düzeyde olduğunu söyledi.
Uzman Eczacı-Farmakolog Ayşe Sibel Ersoy, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak, bugün ve gelecek kaygısı olmadan mesleğimizi sürdürmek istiyoruz, dayatılan sağlık hizmetinin bir oyuncusu olmak istemiyoruz. Her iki eczacıdan biri zor durumda, bu gerçeği herkesin bilmesini ve Eczacılar günü vasıtasıyla sesimizi herkesin duymasını istiyorum. Bu vesile ile meslektaşlarımın Eczacılar gününü kutlarım.”