Ardahan Üniversitesi, dünyaca ünlü üniversitelerde misafir öğretim üyeliği yapmış, Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüten, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim Adamı Yetiştirme Kurulu üyeliği gibi önemli görevlerde bulunan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir’i ağırladı. ARÜ’de “Modern Dünyada Din Bilim İlişkisi” isimli konferans veren Prof. Dr. Özdemir, geçmişten günümüze bilim ve din arasındaki ilişkiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
15 Mayıs 2015 Cuma günü saat 14.00’dan itibaren İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Kırmızı Salon’da başlayan konferansa ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansın açış konuşması Rektör Yardımcısı M. Hanefi Palabıyık tarafından yapıldı. Prof. Dr. Özdemir hakkında bilgi veren Prof. Dr. Palabıyık, “Bugün konuşmacı hocamız, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin eski kurucu rektörüdür. Hocamızın ele alacağı konunun aktüalitesi hala devam etmektedir.” diye konuştu. Prof. Dr. Palabıyık sözlerini tamamlamasının ardından sözü Prof. Dr. Özdemir’e bıraktı.
İslam geleneğinde bilim ve din konularında Gazali ve İbn-i Rüşd’ün görüşlerinin çatıştığını belirten Prof. Dr. Özdemir İbn-i Rüşd’ün bu tartışmaları ebediyen bitirmek için Faslul Makal isimli eseri yazdığını ifade etti. Prof. Dr. Özdemir, “İbn-i Rüşd, ‘Din ile akıl arasında bir çatışma olmaz.’ diyor. Ona göre tanrı kendi varlığı için aklı şahit tutuyor. ‘Aklı olmayanların dini yok.’ diyor. Öyleyse aklın bulduğu sonuçların din ile çatışmaması lazım. Çatışıyorsa, o zaman biz dini yanlış anlıyoruz. Bizim o yanlış anlaşılan konuyu yeniden yorumlamamız lazım.” diyerek, bilim ve din arasındaki ilişkiye “akıl” kavramı ve tartışması bağlamında aydınlatıcı bir perspektif getirdi.