Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Enerji Verimliliği” plaketiyle ödüllendirildi.
Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İş Hayatında ve Günlük Yaşamda Verimlilik” panelinde ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde ısı ve enerji kayıplarının azaltılmasına yönelik uyguladığı çalışma nedeniyle plaket ve teşekkür belgesiyle ödüllendirildi.
Moderatörlüğünü ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel’in yaptığı “İş Hayatında ve Günlük Yaşamda Verimlilik” paneline Vali Yardımcıları İbrahim Yurdakul ve Muhsin Çatmadım, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ADÜ Genel Sekreter V. Doç. Dr. Eyyüp Mennan Yıldırım, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, İl Sağlık Müdürü Kasım Çetin ve kurum müdürleri katıldı.
Panelde ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel’in yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğünden Burhan Güldibi, KOSGEB Aydın Hizmet Merkez Müdürü Turgut Özen, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü konuşmacı olarak yer aldı.
Verimliliğin üretim sürecine giren girdilerle üretim sonucunda elde edilen çıktıların veya ürünlerin birbirine oranı olduğun ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji il müdürü Mustafa Görgülü, “2023 yılında Türkiye’nin koymuş olduğu 5 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Önümüzdeki bu 8 yıllık süreçte ekonominin her alanında verimlilik artışını öne çıkaran önemli çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin koyduğu bu hedefleri ve bu hedeflere ulaşmasındaki izlenmesi gereken yol geçtiğimiz aylarda yayınlanan orta vadeli programda öncelikli dönüşüm alanlarıyla belirlenmiştir. Bakanlığımızın orta vadeli program kapsamında verimliliği öne çıkaran çok sayıda bileşenler var. Bakanlığımız çerçevesinde 2014 yılından itibaren verimlilikle ilgili sürdürdüğümüz projeler daha da ağırlık kazandı. Verimlilik projelerimizi yürütürken aynı zamanda bilinçlendirme farkındalık oluşturma toplantılarını da sürdürüyoruz. Bakanlığımızca verimlilik haftası süresince 2012 yılından itibaren ülkemizde bölgesel ve sektörel verimlilik haritasının çalışmalarına da başladık” dedi.
Verimliliğin sadece sanayi enerjiyle ilgili olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yunus Ali Çengel “ Enerji esasında bir yaşam tarzı kültürüdür. Bunun her yerde gelişmesi gerekiyor. Bunu gerçekleştirebildiğimiz takdirde mutluluk ve zenginliğe ulaşırız. Kaynaklarımızı ne kadar doğru kullanırsak rekabet gücümüzde o kadar fazla olacaktır. 2014 yılında enerji ithalatımız 365 milyar dolar. Bu da toplam ithalattaki payın yaklaşık yüzde 23’lük bir payını oluşturmaktadır. Şayet enerjimizi kendimiz üretmiş olsaydık, ithalata dayalı olmasaydık, şu an Türkiye’de cari açık diye bir şeyi konuşur olmayacaktık. Bunun için de mutlaka enerji verimliliğini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Enerji verimliliği her şeyi kapatmak değil. Yüksek hayat standartlarında üretim kalitesini düşürmeden ve işletme karlılığını arttırılarak yapılan en az enerji tüketimini biz enerji verimliliği olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.