Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan ‘27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’ nedeniyle bir mesaj yayımladı. Özakcan mesajında, “Tiyatro yaşamın bir parçasıdır“ dedi.
Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan ’27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’ nedeniyle yayımladığı mesajında tiyatroların güzel sanatların en ilgi çekici kollarından biri olduğunu ifade etti. Tiyatro’nun bir olayın çeşitli şekillerde canlandırılması olduğunu kaydeden Özakcan, “Tiyatro, yazarların dram, komedi, trajedi türünde yazdıkları eserlerin sahnede oynanması sanatıdır. Tiyatro yaşamın bir parçasıdır. Konusu bakımından hareketlere, konuşmaya, bazen de müziğe yer verilir. Bu nedenle tiyatro güzel sanatların en ilgi çekici kollarından biridir. Tiyatroda oynayanla izleyen arasında yakın, sıcak bir iletişim vardır” dedi.
Dünyada ilk tiyatro olayının nerede, nasıl başladığı bilinmediğini belirten Özakcan mesajını şu sözlerle sürdürdü, “Tiyatro tüm sanatların birleşiminden oluşan bir sahne sanatıdır. Müzik gibi yalnız duygulara değil, akla da hitap eder. Edebiyat gibi yalnız sözcükleri değil, en somut biçimde insanı kullanır, sesini de onun sesi ile duyurur. Tiyatro, insanı, insana, insanla anlatan bir sanat türüdür ve bu nedenle de bütün dünya bir oyun sahnesidir, tiyatronun ta kendisidir. Bizim kültürümüzde tiyatroyu, orta oyunu, gölge oyunu, köy seyirlik oyunları, meddahlık, danslı ve taklidi oyunlar şeklinde görürüz. Gölge oyununda, arkadan ışıklandırılan beyaz bir perde vardır. Karagöz ve başka tipteki kuklalar bu perdenin üzerinde oynatılıp konuşturulur. Güzel hikayeler anlatarak halkı eğlendiren kişilere Meddah denir. Yeryüzünde yaşanan tüm koşullara rağmen, yüreklerindeki coşkuyu yitirmeyerek sanatlarını sürdüren tiyatroculara, onları hiçbir zaman yalnız bırakmayan tiyatro sevdalılarına, çağdaş uygarlık yolunda ömür tüketen bütün bu insanları bir kez daha el ele vererek, omuz omuza birlikte olmaya çağırıyor ve sonsuz saygılarımı sunuyorum”