Aydın’da yaşayan 65 yaşındaki Hüseyin Klavuz, yarım asırdır sülük satarak hem ekmeğini kazandığını hem de şifa dağıttığını söyledi. Kuşadası ve Didim’de semt pazarlarında satışa sunduğu sülüklerden turistlerin bile aldığını belirten Klavuz, sülüklü tedavinin apseden çıbana, glokomdan eklem ağrılarına, bitkinlikten kan ve dolaşım sorunlarına kadar birçok soruna birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirtti.
Yaklaşık 40 yıldır Afyon Dinar’dan bizzat kendisinin tutup getirdiği sülükleri Ege’nin birçok ilinde semt pazarlarına dolaşıp satarak ekmeğini kazandığını belirten Hüseyin Klavuz, sülüklü tedavinin geçmişinin de çok eskilere dayandığını belirterek “Sülüğün kıymetini bilenler çok iyi biliyor. Sülük iltihaplı hastalıklarda, romatizmada, kalp damar ve görme bozukluklarında bile kullanılıyor. Sülüklerin hasarlı sinir ve kas dokularına da iyi geldiği biliniyor. Bazılarına göre ilkel gözükse de ilk çağlardan beri tıpta kullanılan bu sülükler benim için ekmek kapısı oldu. 3 çocuğum var sülük satarak evimin nafakasını temin ediyorum. Yaklaşık 40 bu mesleği yapıyorum hem para kazanıyorum hem de insanların sağlıklı yaşamasına hizmet ediyorum. Sadece yerliler değil yabancılar da sülük alıyor” diye konuştu.
Hüseyin Klavuz, sülüklü tedaviyi yeni tercih edenler için sülüklerin tek kullanımlık olduğunu ve bir sülükle iki kişinin tedavi olamayacağını belirterek “Nasıl bir kişinin diş fırcası, traş olduğu jileti sadece kendisine mahsus olması gerekiyorsa sülük de aynı şekilde düşünülmelidir” dedi. Tanesi 5 TL’ye satılan sülüklerin nemli ortamda ve suda uzun süre yaşadığı belirtildi.