Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin en büyük sorunlarından biri olan susuzluk sorununun kökünden çözümlemek için düğmeye basan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki BASKİ ekipleri, kış aylarından bu yana sürdürdükleri proje çalışmalarını hayata geçirmeye başladı.
Bu kapsamda; ilçenin içme suyu rezervlerinin bulunduğu Altınova’dan ilçe merkezine taşıyacak olan 4. ana su boru arteri olan 500’lük hdp boru hattının devreye girmesiyle, 1956 yılında yapılan ve sık sık patlakların oluştuğu, eski asbest boru hattının da devre dışı bırakılacağı bildirildi.
Yeni boru hattının yaklaşık 45 gün içerisinde Altınova-Cennet Tepesi arasında montaj çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmete girmesi beklenirken, yeni 500’lük su hattının devreye girmesiyle özellikle yaz aylarında daha da derinden hissedilen ilçedeki susuzluk sorununun yüzde 99 oranında sona ereceği vurgulandı.
Önceki gün Cennet Tepesi mevkiindeki Yeni Devlet Hastanesi önünden başlayan çalışmaları yerinde inceleyen AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ve BASKİ Gömeç-Ayvalık Müdürü Sadettin Gezen muhabirimize açıklamalarda bulundu.
Gezen, Altınova’dan Cennete Tepesi mevkiine gelen ana su irsaliye hattının uzunluğunun 17 bin 300 metre ve hdp nitelikli olan bu hattının 560 yarıçapında olduğunu belirtti.
Boru yanaklarının 4 santim kalınlığında olup, esnek bir yapıya sahip olması nedeniyle kolay kolay patlayamayacağını kaydeden Müdür Sadettin Gezen, “Şu anda Altınova’dan Ayvalık’a içme suyu getiren 3 ana hat, 1956 yılında yapılan ve ekonomik ömrünü tamamlamış, asbest borulardır. Yeni hattımızda kullandığımız boruların ömrü ise en az 100 yıllıktır” dedi.
Gezen, hedeflerinin turizm sezonu öncesinde Ayvalık’ta yaşanılan susuzluk sorununu da tamamen ortadan kaldırmak olduğunu sözlerine ekledi.
HAKAN KAYAALP, “AYVALIK’TAKİ SU VE ALT YAPI SORUNLARINI DA ÇÖZERİZ, GÖNÜL YOLUNA KÖPRÜYÜ DE YAPARIZ”
BASKİ’nin Ayvalık’ın yeni su hattının çalışmalarına başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ise; geçtiğimiz kış aylarında Altınova’dan gelen mevcut 500’lük ana su hattında sık sık patlakların oluştuğunu yerel basın mensuplarına yerinde gösterdiklerini hatırlatan Kayaalp, “O günlerde yaptığımız açıklamalarda Ayvalık’a yeni bir 500’lük ana su hattının çekilmesi gerektiğini de sıklıkla vurgulamıştık. Bugün bu çalışmaların başlangıcını yaptık. Hdp olarak nitelendirdiğimiz en iyi kalitedeki boruların döşenmeye başladığı çalışmalar kapsamında, BASKİ ekipleri 17 bin 300 metrelik hattın en kısa sürede devreye gireceğini söyledi.
Ayvalık’ın uzun yıllardır çok ciddi bir susuzluk sorunu yaşadığını hatırlatan AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, “Hatta yerel basına yaptığımız açıklamalarda bir yandan ilçemizin su ve kanalizasyon sorunlarını çözümleyip, bir yandan da Ayvalık ile Cunda Adası arasındaki Gönül Yolu’na bir köprü yapılmasına ait ifade ettiklerimiz, ilçedeki bazı çevreler ve sosyal medyada geniş yankılar buldu. Hatta bu açıklamalarımız, sanki ana sorunlarımızı bir kenara bırakıp, ilçenin tüm kaynaklarını Gönül Yolundaki köprü projesine aktaracağımız gibi garip bir algı yaratıldı. Oysa tabiî ki de bu algı yanlıştı. Bizim her defasında, bizim önceliğimizin Ayvalık’ın kanayan yarası olan su ve alt yapı sorunlarını çözümlemektir. Ama bu işlemleri yapacak olan BASKİ’dir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir çok daire başkanlıkları vardır ve bu daire başkanlıklarının her birinin görevleri farklıdır. Bu yüzden de Büyükşehir’in bizlerin girişimleriyle Ayvalık’ımıza getireceği tüm yatırımlar aynı anda yürüyecektir. Bununda ispatı olarak bugün burada yeni ana hat çalışmalarımızı başlatıyoruz. Bunun yanı sıra da Cumartesi günü ilçemizdeki kanalizasyon sorunlarının çözümlenmesi adına hazırlanan projeler hayata geçirilmeye başlanacaktır” dedi.
Ayvalık’ta yılların biriktirdiği devasal sorunların bulunduğuna işaret eden Hakan Kayaalp, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bu sorunları birkaç içerisinde çözümlemek istiyor. BASKİ yetkilileri de sağolsun bizim farkındalık yaratabilme çalışmalarımıza destek veriyor. Biz, halkımızın da destekleriyle Ayvalık’ımızı hak ettiği noktaya getireceğiz. Bunu da hep beraber başaracağız” diye konuştu.
SAADETTİN GEZEN, “AYVALIK BELEDİYESİ DRENAJ KANALLARINI YAPMALI, YAPAMAYACAKSA BÜYÜKŞEHİR İLE MAHSUPLAŞSIN BİZ YAPALIM”
Öte yandan Ayvalık’ta kısa süre içerisinde başlayacak olan kanalizasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan BASKİ Gömeç-Ayvalık Müdürü Sadettin Gezen, Ayvalık’taki kanalizasyon sorunlarının çözümlenmesi için öncelikle Ayvalık Belediyesi’nin üzerine düşenleri yapması gerektiğini savundu.
Gezen yaptığı açıklamada, “Mesela Ayvalık’ta bir tek bile drenaj kanalımız yok. Oysa bu drenaj kanallarının yapılması yasa gereği Ayvalık Belediyesi’ne aittir. Ayvalık Belediyesi drenaj kanallarını yaptığı takdirde, yağmur suları kanalizasyon hattına karışmayacaktır. Zaten kanalizasyon sistemimiz geçmişte yapılan hata sonucu boru çapları küçük olduğu için, bugün bu suları taşıyamamaktadır. Biz bu kapsamda kanalizasyon hatlarımızın yeni borularla modernizasyonunu yapmaya çalışıyoruz. Ancak bu sorununun kökten çözümlenmesi için Ayvalık Belediye Meclisi’nin bir karar alarak drenaj kanallarını yapması lazım. Eğer bunu yapamayacaksa, bir başka karar alıp BASKİ’nin bu drenaj kanallarını yapabilmesini sağlayıp, bunun da maliyetini Büyükşehir Belediyesi ile mahsuplaşarak çözümlenmesi adına ciddi bir adım atması lazım. Bizim genel müdürlüğümüz bu aşamada Ayvalık Belediyesi’ne gerekli yazıları yazdı. Ama biz halen sonuç bekliyoruz” diye konuştu.