Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği (JKBB) 2015 yılı Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı Bolu’da yapıldı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, toplantıda yaptığı konuşmada Sındırgı’da jeotermal kaynakların turizm açısından önemine değindi.
Bolu Abant Taksim Place Ote’lde yapılan 2015 yılı Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı açılış konuşmalarının ardından Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi sunumu ile devam etti. Toplantıda konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, 3 bin konutluk Jeotermal Merkezi Isıtma Sistemi Projesi hakkında birlik üyelerini bilgilendirdi. Sındırgı’nın sıcak su kaynakları açısından zengin olduğunu belirten Belediye Başkanı Ekrem Yavaş; "Sındırgı ciddi bir servetin üzerinde bulunmasına rağmen değerlendirilme noktasında kısır kalmıştır. Çok amaçlı olarak kullanılabilen jeotermal kaynaklar, sadece küçük pansiyon olarak değerlendirilmiş ve ileriye dönük bir yatırım yapılmamıştır. İstanbul - İzmir yol güzergahının değişmesi ve tütüne getirilen kota nedeniyle Sındırgı’nın nüfusu her yıl geriye gitmiş 56 bin olan nüfus 36 bine düşmüştür. Daha önce görev yaptığım dönemde göçün önüne nasıl geçebiliriz diye çözüm noktaları ararken ilçenin geleceğinin termal turizmde olduğunu anladık ve bu yönde çalışma başlattık. İlk olarak Sındırgı’yı turizm bölgesi ilan ettirerek ilçemize yatırımcıların gelmesini sağladık. Diğer yandan yıllardır Çaygören Barajına akan Hisaralan Bölgesindeki 98 dereceye sahip sıcak suyun ilçeye getirilmesi için yap işlet devre modeliyle bir ilke imza atarak gerekli anlaşmaları imzaladık. Bu proje Türkiye’nin en büyük ishale hattı olup termal su konut ısıtması, seracılık ve otellerde entegre bir biçimde kullanılabilecektir" dedi.
Termal turizm bölgesi ilan edilen Sındırgı’nın teşvik kapsamına alındığını kaydeden Başkan Yavaş, "Bu kapsamda KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşmesi ve işçi ve işveren paylarının devlet tarafından ödenmesi ile ilçemiz yatırımcılar için turizm yatırımı için cazip bir bölge haline gelmiştir. İlçemizde bulunan 176 lt/s debili Jeotermal kaynakların bina ısıtma ve Jeotermal turizm tesislerinde kullanıldıktan sonra Belediyemiz tarafından planlanan 100 hektar alana sahip organize sera bölgesinde kullanılacaktır. Organize sera bölgesinde yatırım yapmak isteyen kişi veya firmalara Belediyemiz tarafından alt yapı ve diğer konularda yardımcı olacaktır. Devletimiz termal turizme daha çok teşvik vermesi gerekiyor. Şuanda ilçemiz Tarımdan turizme, enerjiden kent ısıtmasına kadar çok geniş bir yelpaze sunan jeotermal su kaynakları iyi bir çalışma ile geleceğin en önemli yatırım aracı haline getirilebilir. Her fırsatı değerlendirerek gelecek nesillere kaliteli ve yaşanabilir bir Sındırgı bırakmak için çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz" şeklinde konuştu.