Düzce Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından “Depremde Afet ve Arama Kurtarma Çalışmaları” konulu seminer Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, “3 yıl önce ilk öğrencilerimizi almaya başladık ve günümüz itibariyle 400 öğrenciye sahibiz. Öğrencilerimizin deneyim ve bilgilerini arttırmak amacıyla mesleğinde tanınan uzman hocalarımızı davet ederek öğrencilerimizin bu bilgilerden yararlanmalarını amaç ediniyoruz” dedi.
Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Deprem anında bilmemiz gereken hatta hayatımız boyunca mutlaka bilmemiz gereken konu ilkyardım uygulamasını bilmektir. Depremlerde ve afetlerde inanın bizi Allah koruyor” şeklinde konuştu.
Kentsel Dönüşüm konusu üzerine sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, “Düzce fayı Yumrukaya mevkiine kadar kırıldı. Bunun sonucunda Bolu’nun içinden geçen fayın kırılma olasılığı daha da arttı ve özellikle viyadüklerde kaymalar meydana geldi” dedi.
Afet yönetiminde yeni yaklaşımlar konusu üzerine sunumunu gerçekleştiren Özden Işık, "Doğada her şey afet değildir. Müdahalede kaynağın yetersiz kalması, müdahalenin geç ve yetkisiz eller tarafından yapılmasıyla ortaya çıkan sonuçtur” diye belirtti.
Işık, “Panik halinin giderilmesinde deprem uzmanlarına ciddi görevler düşmektedir. Afet anında özellikle kadınlar ve çocuklar çok fazla zarar görmekte ve mutlaka psikolojik destek almaları sağlanmalıdır. Kadınlar eğitilmelidir. Çünkü kadın öğrenirse çocuklarına da öğretir “ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmacıların sunumunun ardından teşekkür takdimi ile program sona erdi.