Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından elektrik enerjisi ile tarımsal sulama yapan çiftçilere destek amacıyla başlatılan kampanya sürerken, Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) kurucu Başkanı Mehmet Barak, çiftçilere ‘Bu emsalsiz kampanyayı kaçırmayın, yararlanın’ çağrısı yaptı.
Dicle EDAŞ, dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’taki çiftçiler için 30 Haziran tarihine kadar sürecek ‘2015 Tarımsal Sulama Kampanyası’nı geçtiğimiz hafta hayata geçirdi. Çiftçinin sulama için kullandığı elektrik bedelinde yüzde 75’e varan oranda indirim yapan kampanya sürerken, bu emsalsiz uygulama tüketici derneklerinin de dikkatini çekti. Kampanyada Türkiye’de bu güne kadar ilk kez görülen indirimler uygulandığına dikkat çeken TTKD Başkanı Barak, Dicle Elektrik’in böylece büyük bir fedakarlığa imza attığını belirtti.
TARIMSAL DESTEKLEMEYE HİZMET EDİYOR
2015 yılı tarımsal sulama döneminde kullanılan enerji bedeli olarak Dicle Elektrik’in dönüm başına pamuk için 105 lira, mısır için 75 lira ve buğday için 25 lira talep ettiğini ve bu rakamların, kullanılan elektriğin sadece yüzde 25’ine tekabül ettiğini de kaydeden TTKD Başkanı Mehmet Barak, şöyle dedi:
“Dicle EDAŞ tarafından hayata geçirilen kampanya çiftçiler için çok uygun. Böyle bir kampanya Türkiye’nin başka hiçbir yerinde yok. Elektrik şirketinin, özelleşmeye rağmen dağıtım hizmeti verdiği 6 ildeki çiftçilerin girdi maliyetlerini düşürmek için bu kampanyayı yaptığı apaçık ortada. Özel bir enerji şirketi, düzenlediği bu kampanya ile aslında tarımsal desteklemenin amacına da hizmet ediyor. Bu illerdeki çiftçiler, kampanya sayesinde Türkiye’nin en indirimli elektriğini kullanma imkanı buluyorlar.”
‘KAMPANYADAN YARARLANIN’ ÇAĞRISI
Çiftçilere de seslenen TTKD Başkanı Mehmet Barak, “Tüm bu sebeplerden dolayı tarımsal sulamanın önemli oranda elektrik kullanılarak yeraltı suları ile yapıldığı Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’taki çiftçilerin, enerji şirketinin gerçekleştirdiği bu kampanyaya katılmaları, kendilerinin menfaatinedir. Çiftçilerin, girdi maliyetlerini aşağı çekebilmesi için bu kampanya gerçekten de büyük bir fırsat sunmaktadır. Çiftçilere çağrım, kullandıkları elektriğin sadece 4’te birini ödeme imkanı sunan tarımsal ulama kampanyasını kaçırmamaları ve süre dolmadan bir an evvel katılmalarıdır. Bu kampanyanın sağladığı özel avantajlardan yararlanmalarıdır” dedi.
KAMPANYAYA İLGİ ŞİMDİDEN BÜYÜK
Kampanya yeni başlamış olmasına rağmen şimdiden yoğun ilgi görüyor. Kendisinin bölgenin çocuğu olduğunu belirten ve ilgili illerde tüketici hakları konusunda faaliyetleri bulunan Mehmet Barak, kendilerine gelen geri bildirimde, çiftçilerin kampanyadan çok memnun olduklarını ve kampanyaya ilginin büyük olduğunu söyleyebileceklerini kaydetti.
KAYNAK SULARI İSRAF EDİLİYOR
TTKD Başkanı Mehmet Barak, açıklamasında dünyada su teknolojileri konusunda bilgi verirken, “En son New York Times gazetesinde çıkan bir haberde, çölün ortasında bir ülke olan İsrail’in kullandığı suyun yarısını geri dönüşüm ve deniz suyundan karşıladığını öğrendik. Bu rekor bir düzey. Biz elimizde altın değerindeki kaynak sularını israf ederken, İsrail kullandığı suyu temizliyor, deniz suyunu arıtıyor. Bu memleketin kaynaklarına yazıktır” diye konuştu.
Barak, Dicle EDAŞ’ın hayata geçirdiği kampanyanın bölgede inanılmaz boyutlara ulaşan kaynak suları israfı ile de mücadelede önemli bir dönüm noktası olduğunun da altını çizdi.