Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce, kentin üç farklı noktasına ’Engelli şarj istasyonu’ kuruldu. Belediyenin Engelli Şube Müdürlüğü çalışanı Şilan İmir Balyen, istasyonların engellilerin yaşamını kolaylaştırmak ve sosyal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla geliştirildiğini ifade etti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, örnek bir çalışmaya daha imza attı. Belediye tarafından, engelliler için kentin 3 ayrı noktasına ’Engelli şarj istasyonu’ kuruldu. Akülü araçlara sahip engelli vatandaşlar düşünülerek kurulan istasyonların resmi açılışının 29 Nisan’da yapılacağı belirtildi ancak istasyonlar şimdiden engellilerin hizmetine sunuldu. Belediyenin Engelli Şube Müdürlüğü çalışanı Şilan İmir Balyen, istasyonlarla engellilerin kent yaşamına erişebilmesini amaçladıklarını belirterek, bunların engellilerin yaşamını kolaylaştırmak ve sosyal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla geliştirildiğini ifade etti. Balyen, ayrıca Engelli Şube Müdürlüğü’nün engelli yurttaşların ulaşımını kolaylaştırmak için de 2 liftli servis aracıyla engellilere hizmet ettiğini bildirdi.
"ÇOK DEĞERLİ VE ÖNEMLİ BİR HİZMET"
Engelli şarj istasyonlarından yararlanan Arzu Uğurel (37), 1,5 yaşında çocuk felci geçirdiği günden bu yana engelli olarak yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekerek, şarjla çalışan tekerlekli sandalye kullandığını ve engelsiz birinin yolda kalmanın ne demek olduğunu bilemeyeceğini söyledi. Bu yüzden evden dışarı çıkarken büyük korkular yaşadıklarına dikkat çeken Uğurgel, "Bu bizim için çok değerli ve önemli bir hizmet. Engellilerde bu kentte yaşıyor. Herkes bunun farkında olmalı. Belediye bu konuda adımlar atıyor ve engellileri göz önünde bulundurarak çalışmalar yapıyor. Şarj istasyonları da bunun bir örneğidir" dedi.
"RAHAT HAREKET ETME İMKANI YAKALAMIŞ OLDUK"
Üç aylık bebekken yapılan yanlış ameliyat sonucu tekerli sandalyeye mahkum olduğunu anlatan Halil Gördük (30) ise, engelliler için açılan şarj istasyonunu duyduğunda çok sevindiğini söyledi. Engellilerin en büyük probleminin belki de sürekli evde zaman geçirmeleri olduğunu anlatan Gördük, "Bu durum engellilerin ruhsal ve psikolojik yaşamına etki ediyor. Yapılan çalışmayla daha rahat hareket edeceğim. En önemlisi eve bağımlı olmaktan kurtuldum. Engellilerin erişebilirliği göz önüne alınarak bu istasyonlar artmalı. Artacak istasyonlarla engelliler ulaşımda büyük bir rahatlık yaşayacak" diye konuştu.
Normalde akülü engelli araçlarının en fazla 10-15 kilometre mesafe kat ettiğini aktaran Gördük, "Araçların gidebildiği mesafenin az olması ister istemez sosyal yaşamımızı etkiliyor. Belediyenin yaptığı şarj istasyonlarıyla daha rahat hareket etme kabiliyeti yakaladık. İstasyonlarda sandalyemiz 1 saatte şarj ediliyor. Daha önce uzun süre şarjın dolmasını beklemek zorundaydık. Yapılan çalışma engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.