Toplu taşıma araçlarında temiz enerjiye dönerek, 45 adet doğalgazla çalışan otobüsü satın alma işlemi başlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, otobüsün renklerini ise halkın tercihine bıraktı. Anket düzenleyerek halka başvuran belediye, bir hafta sürecek anketten çıkacak sonuçlara göre otobüslerin rengini belirleyecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait 118 adet toplu taşıma aracıyla, çok sayıda özel halk otobüsüyle ve minibüslerle toplu taşıma hizmetinin verildiği kentte belediye, bir karar alarak temiz enerjiye dönme kararı aldı. Çevre kirliliğini ve işletim maliyetini azaltmak, konforu artırmak amacıyla temiz enerjiyle çalışan doğalgazlı otobüsleri tercih eden belediye, böylece büyük bir değişime doğru adım atmış oldu. Bütçesini oluşturarak 45 adet doğalgazla çalışan otobüsü satın alma işlemini başlatan belediye, otobüslerin hizmet vermeye başlamasıyla ulaşım alanında yeni bir sisteme geçmiş olacak.
22 adeti 15 Mayıs’ta diğeri ise Temmuz ayında gelecek olan otobüslerle ilgili belediye, bölgede ilk kez rastlanan bir uygulamaya imza attı. Bu kapsamda bir anket düzenleyerek, sosyal medya hesaplarında da anketin duyurusunu yapan belediye, bir hafta uygulanacak anketin ardından, halkın tercihine göre kentin yeni toplu taşıma araçlarının renklerini belirleyecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uzun vadede temiz enerjiye dönüşmüş, işletim maliyeti azalmış, konforu yüksek bir ulaşım programına dönmeyi tercih ettik. Kentimizde 118 tane Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçları var. Bir o kadar da özel halk otobüsü var, çok sayıda minibüs var. Ancak yeterli ve temiz değil. Biz temiz enerjiye dönme kararı aldık. Kritik bir karar ama bu kararı almak zorundaydık, çünkü değişime ihtiyacımız var. Ulaşımı düzeltmek için otobüs alsaydık iki üç ay içerisinde bu sorunu hallederdik. Fakat bir değişime ihtiyaç olduğunu ve fazla seçim baskısı altında da kalmadan bu değişim yönünde karar verdik. Önümüzde, otobüs sayısını artıralım mı yoksa doğalgazla çalışan temiz enerji ile çalışan aynı zamanda işletim maliyeti de neredeyse yarıya inen yeni bir sisteme geçelim, diye bir seçim vardı. Biz seçim yılı olmasına rağmen, temiz enerjiyle çalışan ve işletim maliyetini yarıya indiren bir değişimi tercih ettik" dedi.
Kışanak, çevre kirliliğini azaltacak bir değişimi sağlayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"45 adet doğalgazla çalışan otobüs almaya karar verdik. Bunun bütçesini ayırdık. Alımla ilgili süreci başlattık. İlk grup olan 22 otobüsün 15 Mayıs’a kadar gelmesi gerekiyor, ikinci grupta haziran ya da temmuza sarkacak. Buna paralel olarak doğalgaz dolum tesisi inşa etmemiz gerekiyor. Bununla ilgili projemiz hazır, ihalesi yapıldı en kısa zamanda doğalgaz dolum tesisi de kurulacak. Belediyemizin bir işletmesi olacak. Bu nedenle kamu yatırımı açısından son derece pozitif bir durum olacak, artık dışarıdan yakıt almak zorunda kalmayacağız. Sıkıştırılmış doğalgazı temin ederek otobüslerimizi çalıştıracağız."
Kışanak, renk seçimini de halka bıraktıklarını, bunun için bir anket yayınlandığını, anketten çıkacak sonuca göre yeni otobüslerin renginin belirleneceğini vurguladı.