Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne Şubesi, Mimar Sinan Haftası etkinlikleri çerçevesinde Mimar Sinan Anıtı’na çelenk sundu.
Mimar Sinan Anıtı’nda düzenlenen törene oda üyeleri mimarların yanı sıra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı. Başkan Gürkan, Mimar Koca Sinan’ın sadece Türk değil, Dünya mimarisinde de çığır açtığını söyledi.
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı Turgut Çakır, Mimar Sinan Anıtı’nda yaptığı basın açıklamasında Hicaz’dan Anadolu’ya, oradan da Balkanlar’a uzanan geniş bir coğrafyada, dünya mirasına çok sayıda anıtsal eser kazandıran Koca Sinan’ı ölümünün 426. yılında saygıyla andıklarını kaydetti.
Mesleki çalışmalarını sürdürme çabası içinde olduklarını dile getiren Çakır, "Bu kapsamda öncelikle Koca Sinan’ın tarihsel süreçte günümüzün mimarlık ve şehircilik ortamı içerisinde ifade ettiği değerleri bir kez daha anımsıyoruz. Duru, yalın, dolgun kitleler üzerinde dengelenen ana kubbe ve kubbecikler dizgesini kuran, mühendislik yeteneği ile mimarlık zerafetini bütünleştiren büyük ustanın eserleri, bulunduğu kentlere siluet, estetik, sanat ve kimlik değerleri katmıştır. Eserleri, çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örnekleri olarak mimarlığın anıtsal evrensel değerleriyle buluşmuştur. Günümüzde dahi bu yapıtlar, bulundukları kentleri biçimlendirmekte, yaşamımızı etkilemekte ve mimari nitelikleri nedeniyle bilimsel araştırmaların ilgi odağında yer almaktadır" dedi.
"MİMAR SİNAN’IN ESERLERİ KENTLERLE ANILAN İMGELERE DÖNÜŞMÜŞTÜR"
Mimar Sinan’ın büyük usta mimar olarak, sadece oylumlar tasarlamakla kalmadığını belirten Çakır, "Varlıkları kentler için, bin bir nitelik ve anlam üreten abideler oluşturmuştur. Sinan’ın elinden çıkan her bir külliye, medrese, cami, hamam, bulunduğu kente sadece yeni değerler kazandırmakla kalmayıp, çoğu zaman o kentlerle birlikte anılan imgelere dönüşmüştür. Bu kentlerden en önemlilerinden biri de büyük ustanın, ustalık eseri ve mühendislik harikası olarak kabul edilen Selimiye Camii Külliyesi’nin bulunduğu Edirne’dir. UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Selimiye Camii Külliye’sini Edirne‘nin silüetine hakim bir konumda olduğunu kabul ederek insanlık tarihinin anlamlı bir dönemi veya dönemlerini gösteren olağanüstü yapı, mimarlık, teknoloji ve peyzaj örneği kabul ederek dünya mirası listesine almıştır. Edirne gibi, ülkemizde bir çok kentimiz üzerinde yaşadığı toplulukların kültürlerini, yaşama biçimlerini, sosyal değerlerini ve dönemin yapım teknolojisini yansıtmaktadır. Konut alanlarıyla, külliyeleriyle, camileri ve köprüleriyle ve bütün bu yapılar bulundukları kentleriyle imgesi durumundadır. Bu değerler, kentleri oluşturmaktadır, kentlerin yeniden planlamalarında öncelikli ilkeleri olmalıdır" ifadelerini kullandı.