Erzincan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Gülnahar implant yaptıracak hastalara önemli uyarılarda bulundu. Öncelikle implant konusunda açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Yakup Gülnahar İmplant, çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek olması amacı ile yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar, ağız içerisinde eksik olan dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu herhangi bir sorun yaşatmadan kullanılabilen, daha çok titanyumdan imal edilen vidalardır. İmplant, diş doktorları tarafından steril ortamlar içerisinde, küçük bir cerrahi müdahale ile çene kemiğine yerleştirilirler. Daha sonra, ortalama olarak 2 veya 3 ay içerisinde implant çene kemiğine tamamı ile tutunur. Bu adımdan sonra, gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine yerleştirilecek olan protezi taşıyacak hale gelir. Çeşitli durumlar dahilinde, hastalara genel anestezi şeklinde uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, ilk olarak implantı kaldırabilecek bir kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu koşulların sağlanamaması durumunda da, ilave kemik cerrahisi uygulamaları ile de implant yapılır ve elde edilecek olan başarı oranı da oldukça yüksektir.” dedi.
Dişsizlik vakalarında tedavi şeklinin en güncel olanının dental implant olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yakup Gülnahar; “Dünya genelinde büyük bir sektör haline gelen implant piyasasında yeni yeni firmalar ortaya çıkıyor. Bu firmalar ülkemizde implant satışı gerçekleştiriyor. Türkiye’de de yerli implant üretimi yapılıyor. Hastalara farklı markalarda implant tedavisi uygulanabiliyor. Fakat implant markası tercihinde bulunurken üreticilerin aldığı uygunluk belgeleri mevcuttur. Bun uygunluk belgelerinden en önemlisi Food and Drug Administration sertifikasıdır. Bu belgeye uygun tercih edilen implant güvenilirdir.” şeklinde konuştu.
Hastaların protezlerine çok daha kısa sürede kavuşabilmesi için hidrofilik yüzeye sahip implantların tercih edilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yakup Gülnahar; “İmplantların yüzey kısımları birbiriyle benzerlik göstermektedir. Ancak kimi implantların yüzeylerine uygulanan ileri teknoloji işlemler ile kemikle olan bağlantı çok daha kısa sürede tamamlanmaktadır. İmplantı tercih ederken en önemli konulardan birii üst yapı seçeneklerinin çeşitliliğiyle ideal protezlerin yapımına olanak sağlayıp sağlamadığıdır. Kemikle olan münasebetini başarılı bir şekilde tamamlayarak iyileşen implant misyonunu ancak ideal protezler yapımına olanak sağlarsa tamamlamış olur.” dedi.
İmplant tedavisinin uzun ömürlü bir tedavi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yakup Gülnahar; “Ülkemizde ideal bir şekilde planlanıp uygulanan implant tedavisinde 20-30 yıllık takipler yapılabilmektedir. Günümüzde uygulanan implant tedavilerinin ise daha uzun ömürlü olduğunu görmekteyiz. İmplant tercihinde güvenli, varlığını uzun yıllardır sürdüren üretici firmaların ürünlerini tercih etmek faydalı olur.” ifadelerine yer verdi.