Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yunus Emre Araştırma Merkezi (YUMER) tarafından düzenlenen "Yunus Emre Konferansı", Sakarya Üniversite Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin’in konuşmacı olarak katılımıyla Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını YUMER Müdürü Yrd. Doç. Selahattin Önder gerçekleştirdi. Müdür Önder konuşmasında, Yunus Emre Anadolu Medeniyeti’nin bir şairi olduğunu söyledi. Önder, “İnsanı en yalın haliyle anlatarak evrensel bir şair konumunu almıştır. Onun dile getirdiği insan ve toplum sorunları bütün toplumlarda görülür. Şiirlerinin güçlü ve kuşatıcı bir biçimde ahlaki değerlere sahip çıkması, geçiciye değil kalıcıya önem verilmesini haykırarak çağlar boyunca gönüllerimizde yankılana gelmiştir” sözleriyle Yunus Emre’ye verilen ve verilmesi gereken değerin altını çizdi.
Sakarya Üniversite Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin ise, konferansta yaptığı konuşmasında, Yunus Emre’nin kim olduğu, hangi çevrede doğduğu konularına değinmekten ziyade Yunus Emre’yi doğuran ortam nedir? ve Yunus Emre’nin şeyhleri ve tasavvuf geleneği ne şekilde geliştiği üzerine konuşmak istediğini kaydetti. Sarı Saltuk, Taptuk Emre, Barak Baba, Geyikli Baba gibi dönemin derviş zihniyetinin anlaşılmasını sağlayan derviş ve şeyhlerden söz etti. Yunus’a dair onu anlamada en önemli kaynağın kendi divanı olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Haşim Şahin, “Yunus Emre zamanında Hakk’ın hakikatine varmak varlığın; bilincin, yaratılış gailesinin, hikmetin ve irfanın farkına varmaktır” sözleriyle Yunus Emre zihniyetini izah etti.
Konferans Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın Doç. Dr. Haşim Şahin’e anı tabağını takdim etmesiyle sona erdi.