Eskişehir Tabip Odası üyeleri, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesinı kınadı. Düzenlenen tepki eylemi ve Tabip Odası’nın açıklamasına CHP Milletvekili Adayı Prof. Dr. Gaye Usluer de destek verdi.
Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Eskişehir Devlet Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında, yüreklerinin acı ve öfke dolu olduğunu, meslektaşlarının görev yaptığı hastanede hunharca katledilmesini nefretle kınadıklarını belirtti. Yılmaz, "Yasta, isyandayız. Acı ile doluyuz, yılların emeği ile yetişmiş, kendi ailesinden, eşinden, çocuklarından çaldığı vakitlerle hastalarına faydalı olmaya çalışan çok kıymetli meslektaşlarımız için gözyaşı döküyoruz. Sağlıkta gün be gün artan şiddete karşı uyardık, yeter artık dedik, ama duymadılar. Acil taleplerimizi ilettik, görmezden geldiler. Türk Ceza Kanunu’na ek maddeler önerdik, yok saydılar. Bugün şiddete uğradığımız hastane binalarına girmiyoruz, mesai başlangıcında hastane bahçelerinde toplanıp saygı duruşunda bulunuyoruz. Basın açıklaması, yürüyüşler yapıyoruz, sağlık müdürlüklerinin önüne siyah çelenk bırakıyoruz.”
DESTEK OLMAYA ÇAĞRI
Sağlık Bakanlığı’na seslenen Tabip Odası Başkanı Bülent Yılmaz, şöyle konuştu:
“Açıklamalar, eylemler, toplantılar yaptık, Bakanlığın önünü aşındırdık, Meclis komisyonunda sunumlar yaptık, dikkate almadılar. Şiddete uğrayan sağlık emekçileri için acil şiddet hattı kurmak zorunda kaldık, önemsemediler. Bakanlık bizimle alay eder gibi şiddete karşı tedbir diye hasta ve çalışan tuvaletlerini birleştirdi. Hazırladığınız raporun gereğini yapın, sağlıkta şiddeti önlemek için sahici adımlar atın. Bu cinayette katil kadar sorumluluğu olanlar, ‘Doktorun eli hastaların cebinde’ deyip, miting meydanlarında vatandaşa sağlıkçıları yuhalatanlardır. Bütün hekimlerimizi tek bir eksiksiz Doktor Kamil Furtun’un öldürülmesini protesto etmeye çağırıyoruz. Halkımızı, hastalarımızı, hekimlere, sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya; bugün hastanelere sağlık kurulumlarına muayene olmaya değil, sağlıkçılara destek olmaya gelmelerini bekliyoruz.”
MESLEKTAŞLARININ YANINDA OLDU
Üç dönem Türk Tabipler Birliği Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’nın yönetim kurulu üyeliğinde bulunan ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı yürüten CHP milletvekili adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, eyleme katılan meslektaşlarına destek verdi. Başkan Yılmaz’ın açıklamasında sonra yaşananlarla ilgili duygularını dile getiren CHP PM üyesi ve birinci sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, Eskişehir Tabip Odası üyelerinin, tüm doktorların ve sağlık çalışanlarının yanında olduğunu, bu acı olayın üzüntüsünü derinden hissettiğini ifade etti.
“DURUN ARTIK, YAKAMIZDAN DÜŞÜN”
Prof. Dr. Usluer şunları söyledi:
“Bugün tüm Türkiye’de sağlık çalışanları, acil hastalar dışında hasta bakmayacaklar. Bu bir direniş değil. Bu bir çağrı, bu hep birlikte ‘Durun, Artık Yakamızdan Düşün’ çağrısı. Eskişehir’de de Eskişehir Tabip Odası öncülüğünde sabah 09.00 itibariyle Devlet Hastanesi’nden başlayarak, tüm hastanelerde basın açıklaması ve saygı duruşu düzenlendi. Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi doktorlarından, Göğüs Hastalıkları uzmanı Kamil Furkun arkadaşımız geçtiğimiz hafta sağlıkta şiddetin kurbanı oldu. Gözyaşları içinde ebediyete uğurlandı. Hekim cinayetlerinin 4’üncüsü, değerli meslektaşımızı uğurlarken bir kez daha isyan ettik. Sorumluları göreve çağırdık, nafile olduğunu bile bile. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet, AKP iktidarlarında oluşturulmuş piyasacı, hekimi ve sağlık çalışanını itibarsızlaştıran mevcut sağlık sisteminin sonuçlarıdır. Değerli hekim arkadaşımıza Allah’tan rahmet diliyor, ailesi ve tüm sevenlerine sabır diliyoruz. Tüm hekim camiamıza başsağlığı diliyorum.”