Gaziantep’in sanayileşmesine paralel olarak bir fuar şehri olma yolunda önemli çalışmalar sürdüren Gaziantep Sanayi Odası (GSO), iki fuara birden ev sahipliği yapıyor.
GSO, Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Odası ve KOSGEB destekleriyle düzenlenen ‘’21. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES)’’ ile GSO, Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Odası, KOSGEB tarafından düzenlenen ‘’3. Triko, Triko İpliği, Konfeksiyon ve Teknolojileri Fuarı (TRİKONFEX)’’, 10 Haziran Çarşamba günü aynı anda açılacak.
Temsil edilecek firma sayısının 120 ve marka sayısının 250 olduğu ayakkabı fuarına, Gaziantep’in yanı sıra İstanbul, Adana, Ankara, Antakya, Kayseri, Konya, Şanlıurfa, Osmaniye, Samsun ve Sinop’tan ayakkabı, terlik, deri, saraciye üreticileri ile ayakkabı makine üreticileri katılacak.
TRİKONFEX Fuarı’nda da Gaziantep ve Kayseri’den 100 firma, sektördeki en son yenilikler ve ürünleriyle yer alacak.
Yurt içinden ve yurt dışından profesyonel ziyaretçilerin de beklendiği her iki fuar, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde 13 Haziran tarihine kadar misafirlerini ağırlayacak.
İki önemli fuara birden ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, üretici ve tüketicileri buluşturan fuarların, yeniliklerin yerinde görülmesi, firmaların yeni iş bağlantıları kurması ve yeni ihracat pazarları sağlaması açısından önemli olduğunu belirtti.
‘’GAZİANTEP’İN, AYAKKABI İHRACATINDAKİ PAYI ARTIYOR’’
Ayakkabıcılığın Gaziantep’te baba mesleği olduğuna işaret eden Konukoğlu, bir zamanlar mahalle arasındaki küçük dükkanlarda tümüyle el işçiliğine dayanan sektörün günümüzde modern sanayi sitelerinde son teknoloji makinalarla üretimin yaptığını vurguladı.
Konukoğlu, ‘’Bugün Gaziantep, ayakkabı, terlik ve saraciyede önemli potansiyele sahip merkezlerden birisi olmuştur’’ dedi.
Ancak sektörün ithalat kıskacında bulunduğunu, Türkiye’den 2014 yılında gerçekleştirilen 719 milyon dolarlık ihracata karşılık 954 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı yapıldığını belirten Konukoğlu, sektörün markalı ürün yelpazesini genişletmesi ve alım gücü yüksek pazarlara ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti.
Gaziantep’in, Türkiye’nin ayakkabı ihracatı içerisinde aldığı payın son beş yılda yüzde 11,7’den yüzde 14,8’e çıktığını belirten Konukoğlu, ‘’Ocak-Nisan 2015 döneminde yaptığımız 42 milyon 975 bin dolarlık ihracatla payımız yüzde 16,2’ye ulaştı. Firmalarımız özgün tasarımları ve yenilikçi anlayışı üretime yansıtması, yüksek katma değerli ürünler yapmasıyla sektör çok daha hızlı büyüyecektir’’ ifadelerine yer verdi.
TRİKO SEKTÖRÜ KALİTEYE ODAKLANDI
Zengin bir üretim yelpazesine sahip olan Gaziantep’in, tekstil sektörünün yoğunlaştığı önemli bir merkez olduğunu da belirten GSO Başkanı Konukoğlu, triko ipliği, konfeksiyon ürünleri ve kumaş ürünlerinin tekstil sektörünün en önemli kalemlerinden birisi olduğunu anımsattı.
Triko sektöründe toplam 221 firmanın faaliyet gösterdiğini, triko firmalarının özellikle üründe kalite yükseltmeye önem verdiğini anlatan Konukoğlu, Türkiye’den geçen yıl 4 milyar 664 milyon dolarlık, Gaziantep’ten de 71 milyon 852 bin dolarlık triko ihracatı yapıldığını kaydetti.
GAPSHOES ve TRİKONFEX fuarlarının yeni iş bağlantıları kurmak için önemli bir platform sunduğunu belirten Adil Konukoğlu, ayakkabı ve triko sektörüne yön veren bu organizasyonun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, herkesi fuarları gezmeye davet etti.