Doğu Karadeniz illeri Bölge Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Temel Eğitimi Gümüşhane’de yapıldı.
Toplam 6 gün süren eğitimlere Gümüşhane’den 7, Trabzon’dan 4, Artvin’den 2, Rize’den 2 olmak üzere aralarında Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri (AABT), Acil Tıp Teknisyen (ATT), Laboratuvar teknisyeni ve şoförlerinde bulunduğu 15 katılımcı ve bölge illerinden 10 eğitmen katıldı.
Eğitim programı dahilinde ilk 3 gün katılımcılara teorik olarak temel ve ileri yaşam desteği, afet ve kriz yönetim sistemi, omurga- omurilik ve kafa travmalı hastaya yaklaşım, afet lojistiği, medikal lojistik ve çanta eğitimi, karın-göğüs travmaları ve şokta genel yaklaşım, afet ve olağan dışı durumlarda sağlık olay yeri yönetimi, olay yeri güvenliği, triaj, çoklu travmalı hastaya yaklaşım, crash sendromu, haberleşme, afet psikolojisi, stres yönetimi, liderlik ve motivasyon, stratejik ekip ve çanta yönetimi, hasta taşıma teknikleri, alternatif damar yolu, tatbikat planlama ve yönetimi, çadır ve kamp alanı kurma ve enkaz güvenliği eğitimleri verildi. Eğitimin son 3 günü ise Torul ilçesinin Soğuksu Mahallesinde bulunan Çayırlar mesire alanında kamp kurularak teorik olarak işlenen konular pratik olarak işlendi.
Eğitimin son gününde katılımcılara belgeleri verilirken eğitimle ilgili değerlendirmede bulunan İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü ve İl Afet Birim Sorumlusu Alptekin Giresunlu, eğitimin oldukça başarılı geçtiğini ve UMKE Temel Eğitimini alarak zor koşullar altında sağlık hizmetini sunmak için gönüllü olan sağlık personelini tebrik ederek, bundan sonraki zorlu görevlerinde başarı dileklerini iletti.
Giresunlu, kendilerini kırmayarak eğitmen olarak bilgi ve deneyimlerini paylaşan Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Özgür Çelebi’ye, bölge illerinden gelen eğitmenlere, Gümüşhane eğitmenlerine, Torul Kaymakamlığı’na, Torul Orman İşletme Müdürlüğü’ne, Torul İlçe Hastanesi Müdürü Nurettin Araz’a ve hastane personeline, Halk Sağlığı Müdürlüğüne ve tüm katılımcılara teşekkür etti.