Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında, Yayladağı’nda 2010 yılında başlayan organik tarım üretimi çiftçinin umudu oldu. Yayladağı çiftçisinin başarıyla ürettiği organik çileğe tüketicinin ilgisi her geçen gün artıyor.
Yayladağı ilçesinde geçtiğimiz yıllarda üretimine başlanan ve ilerleyen dönemde tüm ekili alanların ’organikleşmesini’ amaçlayan proje kapsamında yetiştirilen ’organik çilekler’ hasat şenliğiyle toplanmaya başladı.
Yayladağı ilçesi Şakşak Mahallesi’nde düzenlenen ’Organik çilek tarla günü’ etkinliğinde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, amaçlarının il genelinde çilek ekimi yapılan 220 dekar alanı da organik hale getirmek olduğunu söyledi.
Üç yıldır organik çilek üretimi yapan ve önümüzdeki yıl ’organik tarım sertifikası’ almaya hazırlanan Şakşaklı çiftçi Davut Yılmaz’ın tarlasında gerçekleştirilen ’Organik çilek tarla günü’nde, katılımcılara bol bol çilek ikram edildi.
Çiftçi Davut Yılmaz, 3 yıldır çilek üretimi yaptığını belirterek, ürünlerin yetiştirilmesinde hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını, sadece su ve doğal hayvan gübresiyle çileklerin yetiştirildiğini söyledi. Kendisini örnek alan çok sayıda mahallelinin de çilek üretimine başladığını kaydeden Yılmaz, mahallede yaşanan su probleminin çözülmesiyle, ekili alanların büyük kısmında çilek yetiştirileceğine inandığını belirtti.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Organik Tarım Yaygınlaştırma Birim Koordinatörü Yasemin Yılmaz yaptığı konuşmada, il genelinde 2010 yılında başlayan organik tarıma yönelik çalışmalarda başarıya ulaştıklarını, artık ana amaçlarının bu ürünleri tüketiciye anlatarak pazarlamak olduğunu belirtti. Yılmaz, çeşitli eğitimlerle hala çiftçilere organik tarımı anlattıklarını, ancak şimdi asıl sorunun tüketiciye organik ürünü tanıtarak pazarlamasını yapmak olduğunu kaydetti.
"AMACIMIZ ORGANİK TARIMI İL GENELİNE YAYMAK"
Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar doğurmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Plan kapsamında Yayladağı’ndaki çiftçiye çilek üretimini uygun gördüklerini, kendilerinin bu talebini olumlu değerlendiren çiftçilerin de kısa sürede emeklerinin karşılığını almaya başladığını kaydetti. Şu anda il genelinde 220 dekar alanda yapılan çilek üretiminin yaklaşık 50 dekarının organik olduğunu anımsatan Tüfekçi, önümüzdeki yıllarda bu rakamın çok daha yükseklere çıkacağını aktardı.
Yayladağı Kaymakamı Alparslan Altınışık’da 7 aydır görev yaptığı ilçede, çiftçinin her türlü isteğini yerine getirmeye çalıştıklarını, yaşanan su sorununu en kısa sürede çözmek için ekiplerin çalıştığını, amaçlarının iyi tarım uygulamalarıyla çiftçiye para kazandırmak olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından Kaymakam Altınışık ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, çilek bahçesine geçerek ilk hasadı gerçekleştirdi.
6 İLÇEDE, 17 BİN 257 DEKARDA ORGANİK TARIM YAPILIYOR
Öte yandan yetkililerden alınan bilgiye göre, 2010 yılında toplam 25 dekarda başlayan organik tarımı yerleştirme projesi kapsamında şu anda il genelinde 17 bin 257 dekar alanda organik tarım yapılıyor. Organik tarım çalışmalarının ilçelere göre dağılımı şu şekilde gerçekleşti;
Belen’de 10 dekar badem, 10 dekar bodur, 10 dekar yarı bodur elma, 5 dekarda yarı bodur kiraz, 715 dekarda zeytin olmak üzere toplam 750 dekarda 31 çiftçi organik tarım yapıyor.
Kırıkhan’da 10 dekar nar, 10 dekar kayısı olmak üzere 20 dekar alanda 2 çiftçi organik tarımla uğraşıyor.
Antakya’da 2 dekarlık alanda çilek üretimi yapılıyor, Altınözü’nde 10 dekarda erik, 10 dekarda badem olmak üzere 20 dekar alanda organik tarım yapılıyor.
Yayladağı’nda 44,5 dekar çilek, 5 dekarda elma olmak üzere toplam 49,5 dekar alanda organik tarım yapılıyor.