Kars’ta, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yıl dönümü, düzenlenen ‘Cumhuriyet Günü’ etkinliğiyle coşkuyla kutlandı.
Kafkas Üniversitesi Konuk Evi’nde Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen kuruluş yıldönümü etkinlikleri, renkli görüntülere sahne oldu. Azerbaycan ve Türkiye Bayraklarıyla hazırlanmış Cumhuriyet Günü pastasını Başkonsolos Ayhan Süleymanlı ve Vali Günay Özdemir birlikte kesti.
Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla donatılan salonda konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, “Bu yıl 28 Mayıs’ta Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. Yıldönümüdür. Bu tarihi gün Azerbaycan halkının hayatında büyük anlam taşıyor. Şarkta ilk demokratik devlet kuruluşunu yaratmış Azarbaycan Halk Cumhuriyeti, istikrarını devam ettirerek halkımızın bağımsızlık azmini yaratmıştır. Bu bayram her yıl ülkemizde büyük coşkuyla kutlanır” dedi.
Başkonsolos Ayhan Süleymanlı’nın ardından konuşan Kars Valisi Günay Özdemir, “Azerbaycan ile Kars’ın, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin ötesinde Kars ile Azerbaycan arasında çok duygusal tarihten gelen bağ var. Bu tarihten gelen bağ, Yüzyıllardır devam etmiş, ben inanıyorum ki yüzyıllarda da, gelecek yüzyıllarda da devam edecek. Çünkü Azerbaycan ile Türkiye hiç bir zaman çıkar ilişkisine dayanmayan, tamamen duygusal anlamda yakınlık duymuş, tek millet iki devlet anlayışıyla kurulan fakat uluslar arası arenada her zaman tek millet gibi hareket eden iki devlettir. Onun için Azerbaycan ile tarihte hiçbir zaman çıkar ilişkisi gözetmemiş, Azerbaycan’ın ihtiyacı olduğu zaman Türkiye, Türkiye’nin de ihtiyacı olduğu zaman Azerbaycan, her zaman birbirlerinin yanında olmuşlardır” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Azerbaycanlı sanatçılar sahne aldı. Azerbaycanlı sanatçıların seslendirdiği türkülere konuklarda eşlik etti. Azerbaycan Folklor ekibinin gösterisi ise nefesleri kesiti. Gecede birlik beraberlik mesajları verildi.
Azerbaycan’ın Cumhuriyet Günü programına; Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil ve çok sayıda davetli katıldı.