İzmit Pazarcılar Odası’nın, pazaryerleri devriyle ilgili mahkemeye yaptığı başvurusu olumsuzlukla sonuçlandı.
Oda tarafından pazarcılardan bağış adı altında ücret alınması, çifte standart uygulanması, bazı pazarcılardan az bazılarından da çok ücret alınmasına tepki gösteren çok sayıda pazarcı esnafının şikayetleri İzmit Belediyesi Meclisi’nde gündeme gelmişti. Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısında, Pazarcılar Odası tarafından pazar devirleri sırasında bağış adı altında haksız yere ücret alınmasının önüne geçmek için önemli bir karar almıştı.
İlgili komisyonda görüşülüp Belediye meclisinde kabul edilen kararla, pazaryeri devirlerinin Türkiye’de birçok belediye de olduğu gibi İzmit Belediyesi tarafından yapılmasın kararlaştırmıştı. Alınan kararla da pazar yerlerinin devrinde uygulanan haksız ve çifte standarta da son verilmişti. Kararın mecliste oylanması sırasında İzmit Pazarcılar Odası Başkanı ve yönetimi meclisi basarak, meclis ahengini bozup oylamaya engel olmaya çalışmış fakat kararı engelleyememişlerdi. Belediye Başkanına ve meclis üyelerine hakarete varan tavır ve davranış içindeki Pazarcılar Odası’nın bu hareketi kamuoyundan büyük tepki çekmişti.
İzmit Belediye Meclisi’nin kararına göre, pazarcıların pazar yeri devirlerini yaparken, devrin anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakınlarına yapılması ve hak sahibinin ölümü gibi durumlarda herhangi bir devir ücreti alınmaması, ticari amaçlı yapılan devirlerde ise pazarın konumuna göre metretül üzerinden alınacak ücretin sadece belediyeye yapılacağı kabul edildi.
Belediye Meclisinin aldığı bu karardan memnun olmayan İzmit Pazarcılar Odası, kararın hukuksuz olduğunu savunarak Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, Pazarcılar Odası’nın talebini reddederek İzmit Belediyesi’ni ise davasında haklı buldu. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nin 2015/160 nolu kararında, Pazarcılar Odası’nın şimdiye kadar yaptığı uygulamanın hukuka aykırı uygulamasını durdurup, uygulamanın belli kurallarca İzmit Belediyesi tarafından yürütülmesine karar verdiği öğrenildi.