Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, sebze hastalıklarını teşhis edecek uzman olmadığı için seracılardaki sebze fidanlarının kuruduğu iddia edildi.
İlçede 4 yıldan beri seracılıkla uğraşan eski İl Genel Meclisi üyesi İlker Kurum, hastalık yüzünden seraya dikimini yaptığı yaklaşık 200 domates fidanından 150 tanesinin hastalık yüzünden kuruduğunu söyledi.
Kurum,”İlçemiz sürekli göç veriyor. 4 yıl önce vatandaşlara örnek olmak ve kendi sebzemi kendim yetiştirmek amacıyla evimin yanında bulunan arazime yaklaşık 100 metrekarelik sera kurdum. Domates, salatalık ve biber yetiştirdiğim serada ilk yıl iyi verim aldım. Ancak sonraki yıllarda yetiştirdiğim ürünler hastalanıp kurumaya başladı. Bu yıl yine dikimini gerçekleştirdiğim sertifikalı 200 domates fidanından 150 tanesi hastalıktan kurudu. Yerine son çare olarak yerli domates fidanı dikimi yaptım. İlçede meyve sebze hastalıklarından anlayan bir Bitki Koruma Uzmanı yok. Hatta Kütahya’da da olmadığı söyleniyor. Yetkililere gidip durumu anlatıyorum. Beni dinliyorlar, ardından elimizde uzman yok diyorlar. Ezbere ilaç alıp kullanıyoruz. Verdiğim ilaç parasının haddi hesabı yok. İlçemizdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Tarım Kredi Kooperatifi ne işe yarar? Bu kurumlar niye meyve sebze hastalıklarından anlayan bir uzman bulundurmaz? Üreticiye teknik destek niye verilmez” diye konuştu.(MA-EFE)