2014 yılında Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş,Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Darende Ziraat Odası tarafından yapılan çalışmalar ve istişareler sonucunda sağlanan protokolün başarı getirdiğini belirterek, "Darende’de de tahsisli arazilerde yapılan malçlama yöntemi, ödüle layık görüldü" dedi.
Kuş, "Protokolün asıl amacı Darende’ye tarımsal olarak daha fazla katkı sağlamak ve çiftçileri ekonomik olarak güçlü kılmaktır. Yapılan protokolle Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tahsisli arazi üzerinde karışık meyve bahçesi, sebze ve çilek demonstrasyon çalışması başlatılmıştır. Karışık meyve bahçesi tesisinde bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun ayva, kiraz, erik, badem, armut, şeftali, kızılcık, Trabzon hurması, kayısı çeşitleri araştırılmış ve en uygun olanları seçilerek bahçe tesis edilmiştir. Sebze bahçesinde tüm ürünler malçlı sistem uygulanmış domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, lahana, bamya çeşitlerinden en uygun olanlar seçilerek yine bahçe tesisi gerçekleştirilmiştir" dedi.
Yapılan çalışmaların, malçlama yöntemi ile yapıldığını, çiftçilerin açık yetiştirme tekniğinde yoğun olarak harcadığı su miktarının da bu şekilde azaldığını ve daha az sulamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Kaymakam Kuş şunları söyledi:
"Ayrıca toprak sıcaklığı fazla olduğundan bitki köklerinin daha iyi gelişti, yabancı ot mücadelesine harcanan emek, para ve zamanın azaldı ve verim de artığı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan bu uygulama, Tarıma Değer Katanlar Ödülleri’nde Sebze Üretimi (Malçlama Yöntemi) çalışmasıyla Türkiye 3. sü olmuştur."