CHP İl Başkanı Enver Kiraz, 14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Çiftçiler ciddi bir bunalım yaşıyor” dedi.
Parti binasında düzenlediği basın toplantısı ile tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler günü kutlayan İl Başkanı Kiraz, dünyada çiftçilerin rahatça yaşadığını belirtirken Türkiye’de ve Malatya’da ise çiftçilerin ciddi bir bunalım yaşadığını savundu. Son yıllarda özellikle bu bunalımın arttığını gördüklerini belirten Kiraz, “Bu ülke bir tarım ülkesi ama içinde bulunduğumuz yapı itibariyle çiftçilerin desteklenmemesi itibariyle çiftçi ürettiği ürünün karşılığını alamıyor. Açlığa yoksulluğa sefalete Türk çiftçisi mahkum edilmektedir” dedi.
Malatya’da 2 yıldır kayısının dondan etkilendiğini hatırlatan Kiraz, “Son 2 yıldır kayısı üreticisinin can çekiştiğini biliyoruz. Geçen yıl kayısı yüzde 95 oranında yandı ve çiftçi büyük ölçüde mağdur oldu. Ama bu mağduriyeti giderecek en ufak bir çiftçiye destek verilmedi, katkı sunulmadı” diye konuştu.
Çiftçilerin büyük emekle ürettikleri ürünlerin değerinde satılmadığı için üreticilerin mağdur olduğunu söyleyen Kiraz, “Biz CHP iktidarında çiftçilerin sorununu bitireceğiz” dedi.
CHP’nin seçim beyannamesinde çiftçilere büyük vaatler verdiğini hatırlatan Kiraz, “Mazotu çiftçiye 1.5 TL olarak vereceğiz. Tabi üretim yapan çiftçiyi bu şekilde desteklemek istiyoruz. İlaç ve gübre gibi destekleri çiftçiye sunacağımız gibi mazotu da ucuza vereceğiz. Kamuoyunda en merak edilen konu ise şu oluyor ‘kaynağı ne olacak’ diye. Biz kaynak olarak şunu gösteriyoruz. Bu ülke 1.21 kuruşla mazotu dışarıdan alıyor ve gerisi hep devlete vergi olarak kalıyor. Biz bu vergiyi almadığımız zaman çiftçiye bu fiyattan vereceğiz mazotu. Uçak sahibi, yat sahibi, gemi sahibine geliş fiyatının hemen biraz üzerinden bir fiyatla vergi alınmadan mazot veriliyor. Ama çiftçiye gelinince nereden bulunacak diye soruyorlar” dedi.
Kiraz, yine CHP iktidarında tarım sektöründe çalışan ve 30 yaşını aşmamış he çiftçinin SGK priminin devlet tarafından ödeneceğini belirterek çiftçilik yapan herkesin asgari ücret gelirine kavuşacağını dile getirdi.