Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Yerel bir gazetede “Büyükşehir yaptı Yunusemre bozdu” başlığı altında çıkan habere tepki gösteren Başkan Çerçi, “Yunusemre Belediye Başkanı olarak vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda buraları düzeltirim, düzelteceğim. Bu sokaklar Yunusemre Belediyesinin yetki ve sorumluluğunda olan sokaklar. Kimseye bunun hesabını vermem, sadece halkıma hesabı veririm. Büyükşehir, bu konuda hesap vereceğim makam değildir.” dedi.
Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, uydudan yayın yapan Manisa Medya TV’de Gazeteci-Yazar İsmail Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Serbest Gündem” programında önemli açıklamalarda bulundu.
SOKAKLAR YUNUSEMRE BELEDİYESİNİN SORUMLULUĞUNDA
Yerel bir gazetede, “Büyükşehir yaptı Yunusemre bozdu” başlığı altında çıkan habere tepki gösteren Başkan Çerçi, “Yunusemre İlçemizde yıllardan beri gelen yolları daracık olan mahallelerimiz var. Bunlarla ilgili neler yapmamız gerektiği ile ilgili bazı çalışmalarımız var. Barbaros Mahalle muhtarı buna uygun cevabı verdi. Maksat Yunusemre’ye vurmaksa böyle konular çıkar. Sizinde belirttiğiniz gibi Büyükşehir yaptı Yunusemre bozdu. Böyle komik haberler çıkar. Ben o bayan arkadaşı tanımıyorum. Sonra muhtarın açıklaması geldi. Ve sizin televizyonunuzda da yayınlandı. Yunusemre Belediye Başkanı olarak vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda buraları düzeltirim, düzelteceğim. Bu sokaklar Yunusemre Belediyesinin yetki ve sorumluluğunda olan sokaklar. Kimseye bunun hesabını vermem, sadece halkıma hesabı veririm. Büyükşehir, bu konuda hesap vereceğim makam değildir.” dedi.
Vatandaşları Yunusemre Belediyesinin aylık olağan Meclis toplantılarına davet eden Başkan Çerçi, “Demokrasilerde çoğunluk esastır. Çoğulculukta vardır. Yunusemre Belediyesinin meclis çalışmaları bütün partileriyle beraber nasıl seyrediyor, birlik beraberlik içinde nasıl hareket ediyor. Her konuda aynı düşünmek gerekmiyor. Ama biz hiç kimseyi aşağılayarak, diğer partili meclis üyelerini aşağılayarak dışlayarak ayrımcılık yaparak bir yere varamayız. Benim meclisimde hiçbir sıkıntım yok çoğunluğumda var. Ama biz katılımcılık olsun birlik beraberlik olsun, yaptığımız işi huzurla yapalım ağız tadıyla yapalım diye konuşmayan meclis üyelerini ben konuşmaya zorluyorum. Çoğulculuk ve katılımcılığı sağlamaya çalışıyorum. Çünkü onlar seçilmiş meclis üyesidir. Hangi partiden olurlarsa olsunlar. Partileri eleştirebiliriz. Onların görüşlerini siyasi bir dille eleştirebiliriz. Çünkü demokrasilerde eleştiri de olması lazım. Onları yok sayarak, onları dışlayarak, onları aşağılayarak, onları ötekileştirerek bir yere varamazsınız. Vatandaşlarımız, bir bizim meclisteki dilimize şahit olsunlar, bir de Büyükşehir meclisine gelip oradaki kullanılan aşağılayıcı, dışlayıcı ötekileştirici, tahkir edici dili görsünler ve kıyaslasınlar. Buradan bütün vatandaşlarımıza da buradan söylüyorum. Bizim meclisimize gelsinler Yunusemre’de meclis toplantıları nasıl seyrediyor, başkan nasıl oturum yönetiyor, nasıl insanlara değer veriyor gerek meclis üyelerine gerekse diğer katılımcılara değer veriyor görsünler. Daha sonra da Büyükşehir meclisine gelsinler başkan nasıl bir oturum yönetiyor görsünler ve vatandaşımız versin kararını. Ama benim böyle bir saldırı karşısında başta halkımızı, belediyemizi savunmam gerektiğine inandım ve bunları burada konuşuyorum.” şeklinde konuştu.
RAKİPLERİMİZ TOKİ’Yİ MANİSA’YA GETİRMEMEK ÜZERE SİYASET YAPTI
Rakiplerinin TOKİ’yi Manisa’ya getirmemek üzere siyaset yaptığını, kendilerinin ise ne yapıp edip TOKİ’yi Manisa’ya getireceklerini söylediklerini ifade eden Başkan Çerçi, “Bizim rakiplerimiz TOKİ’yi Manisa’ya getirmemek üzerine siyaset bina ettiler. Biz de TOKİ’yi Manisa’ya kazındırmak adına siyasetimizi bina ettik. TOKİ’yi Manisa’ya getireceğiz, özellikle dar gelir gruplarımıza biz sosyal konut yapacağız dedik. En önemli vaatlerimizden bir tanesi buydu. Sayın Cengiz Ergün’ün basın metni mahallelerde dağıtılmış. Bizim elimize de geldi. Hafsa Sultan ve Turgut Özal mahallesinden bahsediyor. Şöyle bir cümle geçmiş. “Vatandaşımızı TOKİ’ye muhtaç etmeyeceğiz diyordum. Öyle olacak. Tabi meclis kararlarıyla bunlara da engel olunmazsa bu projeleri hayata geçireceğiz.” Cengiz Ergün imzalı bir açıklama. Hafsa Sultanda 2 adada bir çalışma var bizde zaten buna destek verdik. Konut üretmesi için destek verdik. 6 aydır soruyorum ne oldu bu proje diye hala bir şey çıkmadı. Birde Turgut Özal mahallesinde çalışmaları olduğunu söylüyor. Ben buradan soruyorum nasıl olacak bu? Yani TOKİ gelsin mi gelmesin mi. Bu gelmesin demek istiyor yani muhtaç etmeyeceğiz onun yerine biz yapacağız diyor.” diye konuştu.
TOKİ ile ilgili çok büyük talebin olduğunu dile getiren Başkan Çerçi konuşmasına şöyle devam etti:
“TOKİ ile ilgili çok büyük talep var. Manisa’da yaşayan insanlarımızın belli bir kesimi ev sahibi değil. Bu insanlarımızın belirli bir bölümü, gariban, asgari ücretli ve dar gelirli insanımız. Bu insanlarımızın belli bir kesimi sanayide çalışıyor. Manisa OSB’de çalışan 43 bin, Muradiye sanayi bölgesinde 12 bin ve Manisa Küçük Sanayi Sitesinde, ayakkabıcılar, tekstilcileri de içine alırsak 5 bin insanımız var. Yani Yunusemre sınırları içerisinde sanayide çalışan 60 bin insanımız var. Sanayide çalışanlarımızın belki yarısını belki de üçte birinin evi yok. Sadece sanayide değil pek çok sektörde çalışan insanlarımızın belli bir kesiminin evi yok. Evi olana yani tuzu kuru olana sorun yok. Sizin 100 tane, 200 tane, 500 tane eviniz olabilir. Kiralarınız gayet iyi geliyor olabilir. Arsalarınız, mülkleriniz olabilir, sorununuz yok. Peki bu garibanlar nasıl ev sahibi olacak. Yani Hafsa Sultan’da 200 tane daire yapmakla konut sorunu çözülüyor mu? Eğer siz yerel siyasetin içindeyseniz yani Belediye Başkanlığı yapıyorsanız arz talep meselesini görmeniz lazım. Dar gelir grubundaki insanlarımızın sosyal durumları ne olacak, onların ne kadar ev ihtiyacı var, siz bu planlamaları yapmak zorundasınız. Bugünün konseptinde belediyecilik demek sosyal belediyecilik demektir. Belediyeciliğin yarısı sosyal belediyeciliktir. Diğer geri kalan yarısı da diğer hizmetlerdir. İmarıdır, fen işleridir, temizliğidir, park bahçeleridir. Siz bugünün dünyasında sosyal belediyeciliği yok sayamazsınız. Konutta bunların içerisindedir. 20-25 bin nüfuslu yeni bir şehir inşa edeceklerini vurgulayan Başkan Çerçi, Biz Allah nasip ederse 4 sene içinde 5 bin konutu yapacağız. Sadece 5 bin konut değil, 5 bin konutluk bir şehir inşa edeceğiz. Bunun yanında ticarethaneler, yeşil alanlar, okul alanları, spor alanları, camisi, çarşısı, pazarı olmak üzere yeni bir şehir kuracağız. 20-25 bin kişilik yeni bir şehir inşa edeceğiz. TOKİ Başkanının bize söylediği ‘Biz konut yapmıyoruz. Biz şehir yapıyoruz.’ 5 bin konutun müjdesini Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Manisa’ya geldiğinde verdi. Bin 211 konutluk birinci partinin uygulama planları yapılıyor. Bunun ne demek olduğunu inşaatçılar bilirler. TOKİ yeni modern yapılar inşa ediyor. Tahmin ediyorum bir ay içerisinde ihaleye çıkmış olacak. İhale süreci de bir aydır yada iki aydır. Benim arzum seçimden önce temel atabilir miyiz diye bir arzum vardı. Seçim öncesinde temel atma yetişmeyebilir. Çünkü seçime iki ay gibi bir süte kaldı. Geçtiğimiz hafta TOKİ Başkanıyla yaptığımız görüşmelerde son kararlar son planlar bize takdim edildi gösterildi. Uygulama projesi başladı.”
BAŞVURULAR TEMEL ATMA AŞAMASINDA BAŞLAYACAK
TOKİ için başvuruların temel atma aşamasında başlayacağının altını çizen Başkan Çerçi, “Temel atma aşamasına geldiğimizde TOKİ ile oturacağız ve vatandaşlarımızın müracaatlarını alacağız. Bu konutların yüzde 70’i 2+1 olacak. Geri kalan yüzde 25’i de 3+1 ve çok az kısmı da villa tipinde lüks konutlar olacak. Sadece gariban vatandaşlarımızı oraya doldurmayacağız. Orayı gariban mahallesi gibi yapmayacağız. Yok böyle bir şey. Orada garibanı da olacak, orta hallisi de olacak, biraz daha iyi hallisi de olacak. Dolayısıyla vatandaşlarımız birbirlerini kucaklamış olacak. Yüzde 70’inin aylık taksiti 400-450 civarında olacak. Konutunuza yerleştiniz tapunuzu aldınız ve taksit ödemeye başlıyorsunuz. Bu hükümetimizin hayata geçirdiği bir projedir. Garibanları düşünerek onların ev sahibi olmasının yolunu böyle açıyoruz. Bizde Yunusemre Belediyesi olarak aracılık ediyoruz, teşvik ediyoruz, buraya bunu getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. 20 bin nüfuslu şehir kuruyoruz. Buna birisi tukaka diyorsa onun kendi bileceği bir iş. Takdir halkımızın. 500 milyonluk bir kaynağı, hükümetin projesini buraya yani Manisa’ya getirebiliyorsanız bu ancak alkışlanır.” dedi.
LALELİ’Yİ YUNUSEMRE’NİN KALBİ YAPACAĞIZ
Başkan Çerçi konuşmasını şöyle tamamladı: “Sizin aracılığınızla buradan Manisalılara bir müjde vermek istiyorum. Bizim diğer önemli bir projemizde kentsel dönüşüm. Laleli dediğimiz bölgede büyük bir kentsel dönüşüm dediğimiz projemiz var. Geçtiğimiz hafta gittiğim Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce beyefendi ile baş başa bir görüşme yaptık. Bu görüşmede Milletvekilimiz TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber beyde vardı. Kendileri bizim kentsel dönüşüm projemizi onayladılar ve başbakanlığa bakanlar kurulunda görüşülmek üzere gönderdiler. Umuyorum bu hafta bakanlar kurulundan çıkacak ve resmi gazete de yayınlanacak. Altı bin konutluk bir kentsel dönüşüm ve onun içerisinde de bir kent meydanı kent merkezi projemiz var. Bunu büyük bir salon toplantısıyla insanlarımıza duyuracağız. Bir taraftan depreme dayanıklı 40-50 yıllık konutları yıkacağız yerine yenisini yaparak kentimizi yenileyeceğiz Diyelim ki oradaki 100 metre karelik bir daire değeri 150 bin liradan 300-400 bin liraya çıkacak. Buradaki insanlarımız aynı evsaftaki yere duruma göre ya hiç bedel ödemeyecek yada çok cüzi bir bedel ödeyecek. Tabi ki bunları vatandaşlarımızla oturup konuşacağız tartışacağız ve birlikte karar vereceğiz. Burada Yunusemre’nin kalbini inşa edeceğiz. Yunusemre’nin kendine ait bir kent meydanı bir çarşısı olacak. Yeşil alanlar, parklar, otoparklar, meydanlar, Manisa’nın en büyük kültür sarayı burada olacak.”