Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Atatürk’ün 17 Mart 1923 tarihindeki Mersin ziyaretinin, Mersinliler tarafından her yıl Atatürk Bayramı olarak coşkuyla kutlandığını vurgulayarak, “Yurdumuzda sürekli olarak kutlanan tek yerel Atatürk Bayramı, Mersin’dedir” dedi.
Başkan Kocamaz, Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 92. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu kentlerine yaptığı gezileri arasında yer alan Mersin’in, Ata’sını coşkuyla karşılama ve ağırlama onurunu yaşamış olmasının gururunu yaşadığını belirten Kocamaz, “Atatürk’ün, İzmir Milli İktisat Kongresi’nden sonra eşiyle yaptığı ilk yurt gezisinde, ekonomik özellikler taşıyan Mersin’in değeri ve önemi konusunda uyarma amacı taşıyan 17 Mart 1923 tarihindeki ziyaretini, Mersinliler her yıl Atatürk Bayramı olarak coşkuyla kutlamışlardır. Yurdumuzda sürekli olarak kutlanan tek yerel Atatürk Bayramı, Mersin’dedir. Tarih boyunca önemli bir yere sahip olan Mersin’i hayatı boyunca 8 defa ziyaret ederek Mersinlileri onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Zafer’den sonra Güney Anadolu’ya yaptığı gezide 17 Mart 1923 tarihinde Mersin’i ziyaret etmiş ve Mersinliler de kendisine coşkulu bir karşılama töreni hazırlamışlardır. Atatürk ayrıca, son yurt gezisini 20 Mayıs 1938 tarihinde Mersin’e yapmıştır” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün yurt gezilerindeki söylevleri arasında ad belirterek yaptığı ilk konuşmasının, Mersinlilere hitabı olduğuna da dikkat çeken Kocamaz, şöyle devam etti: “Millet Bahçesi’nde Mersinliler ile bir araya gelen Atatürk, ‘Mersinliler, Mersin’e sahip çıkınız’ demiştir. Bizler de Mustafa Kemal Atatürk’ün yılmaz savunucusu ve bekçileri olarak Ata’mızın nasihatine istinaden, Mersin’i geleceğe güvenle taşımak ve hak ettiği yere getirmek için var gücümüzle çalışıp, Mersin’e sahip çıkıyoruz. Akdeniz’in dünyaya açılan kapısı olan Mersin’i, limanıyla, serbest bölgesiyle, organize sanayi bölgeleriyle, bereketli topraklarıyla, tarihi değerleriyle, doğal güzellikleriyle ve turizm potansiyeliyle ‘Dünya Kenti’ yapmak için yerel yöneticiler olarak, barış, huzur ve kardeşlik içerisinde azim ve kararlılıkla ilerliyoruz. Atatürk’ün Mersin’i şereflendirdiği bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 92. yıl dönümü vesilesiyle Mersin halkına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”