Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR), 2015 yılı Türkiye İşgücü Piyasası Analizi’nin (TIPA) alan çalışmasına başladı. Çalışma kapsamında Mersin’de 3 bin 818 iş yeri ile yüz yüze görüşme yapılarak, işgücü talebinin eğilimleri belirlenecek.
Mersin İŞKUR’dan yapılan yazılı açıklamada, 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ve İŞKUR’un 2013-2017 Stratejik Planı gereği yerel düzeyde yılda en az bir defa, Türkiye genelinde ise iki defa İşgücü Piyasası Analizi (IPA) gerçekleştirildiği anımsatıldı. Bu kapsamda, 2015 yılı Türkiye İşgücü Piyasası Analizi’nin (TIPA) alan çalışmasının, Mersin İŞKUR tarafından 16 Mart-30 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tespit edilen 3 bin 818 iş yerine, İŞKUR Genel Müdürlüğü’nce ilgili paydaşların desteği ile hazırlanan “İşyeri Bilgi Formu” uygulanacağı ve çalışmanın iş yeri temsilcileriyle yüz yüze iletişim kurularak yapılacağı bildirildi.
Açıklamada, IPA Talep Araştırması’nın hedefleri şöyle sıralandı: “Yerel düzeyde kısa dönemli işgücü talebinin eğilimlerini belirlemek, mevcut istihdamın meslek ve cinsiyete göre dağılımı, açık işler (meslek, eğitim, beceri, karşılanma yolu), temininde güçlük çekilen meslekler, geçmiş ve gelecek dönemlerde istihdam eğilimleri, Aktif İşgücü Piyasası politikalarının ihtiyaca uygun olarak planlaması, açık işleri derlemek, mesleki eğitim kurslarının ihtiyaca uygun olarak açılması.”
IPA 2015 Talep Araştırması ile iş yerleri ziyaret edilerek, kurumun sağladığı teşvik sistemi, İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri, personel temin hizmetleri, işgücü yetiştirme kursları, istihdam fuarları gibi kurum hizmetleri tanıtılarak, iş yerleri ile kurum arasında etkin bir işbirliğinin sağlanmasının amaçlandığı da kaydedildi.
Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurum hizmetlerinin doğru şekilde planlanıp, Mersin ilinin ihtiyaçlarına uygun çalışmaların yapılmasının ilk ve en önemli adımının Mersin ili işgücü piyasasını doğru analiz etmek olduğunu belirtti. Kutlu, “Özellikle Mersin ilinde temininde güçlük çekilen meslekleri ve bunun nedenlerini tespit edip, mesleki eğitim faaliyetlerimizi buna uygun çerçevede sunarak, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu personeli yetiştirmek istiyoruz” dedi.