Mersin’in Tarsus ilçesinde belediye tarafından düzenlenen ve bu yıl 21’ncisi gerçekleştirilen Eshab-ı Kehf’te Hıdırellez şenlikleri sıcak havaya rağmen coşkuyla kutlandı.
Binlerce vatandaşın katılımıyla Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu tepede yapılan şenlikler Akdeniz Mehter Takımı’nın Eshab-ı Kehf’e girişiyle başladı.
Alkışlar arasında tören alanına gelen mehter takımı burada verdiği konser ile izleyicileri coşturdu.
Konser sonunda Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, mehter takımını tebrik ederek, plaket sundu.
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Eshab-ı Kehf’in İslam Alemi açısından çok önemli bir yeri olduğunu belirtti
Tarsus’un 10 bin yıllık tarihi içinde bir dünya kenti olduğunu söyleyen Başkan Can, “Baharın gelişini, toprağın uyanışını, tüm bitkilerin canlanışını, renklerin yeşile dönüşümünü simgeleyen bu hıdrellez gününde hepinizi sevgi ile, saygı ile kucaklıyorum. Bizler, İslam ve Hırıstiyan alemi açısından çok önemli bir yere sahip olan bu kutsal mekanda sizlerle bir arada olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise 21 yıl önce başlattıkları Eshab-ı Kehf’te Hıdırellez etkinliklerin coşkuyla kutlanmasından gurur duyduğunu belirterek, Türk dünyasının birçok bölgesinde değişik adlarla bu etkinlikler hala sürdürüldüğünü söyledi. Kocamaz “Türk’ün olduğu her yerde bu tür etkinlikler artarak coşkuyla devam ediyor. İnsanlar bir araya geliyor berekete dua ediyor ve ektiği ekinlerin yeşermesinden ürüne dönmesinden duyduğu mutluluğu bir bayram coşkusuyla kutluyor. Tabi ki Türk milleti inançlı bir millettir. Türk Milleti inançlarını yaşamaktadır ve özellikle de küfre karşı mücadelede önderlik yapan insanlara sahip çıkmıştır, çıkmaya da devam edecektir. 21 yıl önce başlatılan bu etkinliğin ana gayesi hem Türk’ün örf ve adetlerine sahip çıkmak hem de geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak yaşadığımız bölgeyi iyi tanımak ve tanıtmaktır” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından bisiklet yarışmasında erkekler kategorisinde birinci Erdi Dur, ikinci Erdi Bayrıl ve üçüncü olan Nevzat Gürler, ile Kadınlar kategorisinde birinci Samiye Ulaş, ikinci Damla Öner ve üçüncü olan Şeniz Hasoğlu’na ödülleri törenle verildi.
Törende ayrıca kente özgü içecek ve yiyeceklerden olan şalgam, humus, baklava ve cezerye dallarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Türkiye’nin ünlü mevlithanlarından Orman ve Su Bakanlığı Camisi İmam Hatibi Fazlı Çoban, Adem Kemaneci, Hasan Tural ve Mustafa Akbaş ilahi, mevlit ve Kuran-ı Kerim okudu.